SD: Kan inte ställa oss bakom KD:s förslag som helhet

avPär Karlsson

1 av 2

Förslaget från KD om hur kostnaderna för flyktingmottagandet ska minska kan påverka hur SD agerar i budgetomröstningar framöver.

– Förslaget som sin helhet kan vi inte ställa oss bakom men stryker man dom dåliga delarna och behåller dom bra är det något som gör att vi ser annorlunda på Alliansens politik, säger t.f partiledare Mattias Karlsson (SD).

Foto: BJÖRN LINDAHL
SD:s Mattias Karlsson under pressträffen.

I dag presenterade Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund tre skarpa förslag på hur kostnaden för flyktingmottagandet till Sverige ska minska. Det handlar om lägre bidrag, tillfälliga uppehållstillstånd i stället för permanenta och snabbare handläggning av asylsökande som sannolikt kan ges ett avslag.

Detta ska bland annat kombineras med en skattereduktion för nyanlända.

Förslaget har mött blandade reaktioner. Flera Allianspartier försiktigt positiva medan de rödgröna partierna gör tummen ned.

Välkomnas av SD

Sverigedemokraterna välkomnar utspelet.

– Det här visar att SD har en viktig roll att spela i den här frågan när det gäller att pressa de andra partierna framför oss. Det här är första gången som ett helt parti går ut och pratar om nivåerna och kostnaden för invandringen ur ett problematiserande perspektiv, säger t.f. partiledaren Mattias Karlsson.

Han lyfter fram att delar är politik som SD drivit länge.

– Man sänder ut signaler som skulle kunna innebära ett minskat asyltryck på Sverige. Man skärper upp reglerna för hur man beviljar uppehållstillstånd och vill gå mer mot tillfälliga i stället för permanenta uppehållstillstånd. Man vill även se över ersättningsnivåerna för nyanlända. Det är bra, säger han.

Ställer krav

Han är dock mycket kritisk till den del som skulle innebära en skattereduktion för nyanlända i fem år.

– Det är orättvist mot svenskar och inte minst svenskar som är arbetslösa. Det kan leda till pressade löner och andra saker. Det skulle också å andra sidan göra det mer attraktivt att komma till Sverige. Det är en rejäl skattebefrielse de föreslår. Nettoeffekten skulle antagligen bli samma som nu eller till och med en ökad invandring.

Mattias Karlsson menar dock att inriktningen på KD:s förslag kan innebära att SD i längden kan tänka sig att agera annorlunda i framtida statsministeromröstningar och budgetomröstningar om den anammas av hela Alliansen. I höstas lovade man att försöka fälla alla budgetar vars politik ledde till mer invandring.

Men då måste flera krav uppfyllas.

– Stannar man i den migrationspolitiska överenskommelsen med Miljöpartiet och står fast vid det konstiga förslaget om att införa olika skatt för svenskar och invandrare, då har det här ingen som helst betydelse för kostnaderna och nivåerna på invandringen. Det kan till och med göra situationen värre, säger Karlsson.

Kristdemokraterna har i dag sagt att den migrationspolitiska överenskommelsen med Miljöpartiet ligger fast.