Efter dödsskjutningen – Stefan Löfven i Biskopsgården

avMathias Asplund

1 av 30

Stefan Löfven besökte stadsdelen där den brutala dödsskjutningen ägde rum sent på onsdagen.

– Mina tankar har varit här sedan beskedet om denna tragedi, säger statsministern.

Stefan Löfven har lämnat EU-toppmötet i Bryssel för att flyga till Göteborg. Planet blev försenat men vid 16.30-tiden på fredagen anlände han till medborgarkontoret vid Vårväderstorget på Hisingen, där två personer dödats och flera skadats.

– Jag kommer direkt från mötet men mina tankar har varit här hos er i Göteborg och tragedin, säger han

Statsministern möts av företrädare från lokalsamhället som berättar om läget. Vilka insatser som gjorts efter skjutningen och hur till exempel skolan kan fortsätta trots oron i stadsdelen.

– Jag vill verkligen tacka er för det jobb ni gör här. Det är en svår stund för oss alla, vi är alla delaktiga i den, säger Stefan Löfven (S) under mötet i Biskopsgården.

Mötte anhöriga

Han uttryckte att de boende i stadsdelen drabbats av ett fullständigt meningslöst våld.

– Här går några personer på restaurang och har en trevlig kväll och upptäcker att de plötsligt befinner sig på fel ställe vid fel tidpuinkt. De ska inte behöva göra det, säger Löfven.

Efter mötet satt Stefan Löfven ned och pratade med den mördade 20-åringens pappa och bror inne på medborgarkontoret, enligt gp.se.

Kan skärpa fler straff

Sverige skärpte i november straffen för vissa vapenbrott. Nu öppnar Stefan Löfven upp för ytterligare lagändringar, för att komma åt vapnenbrottslingar i ett tidigare skede.

– Vi måste förhindra att så många vapen kan komma ut och även titta på straffen för förberedelse till vapenbrott, säger Stefan Löfven.

Han pratade om samarbete och att få myndigheter som tullen, Försäkringskassan och polisen att samarbeta mer.

Stefan Löfven ska också träffa lokala ungdomar, mammor och fältassistenter på fritidsgården Upptakt.

ARTIKELN HANDLAR OM