Sjöstedts attack på Lööf: Leder Sverige mot nyval

”Annie Lööf jämställer mig med rasister”

Av: Anette Holmqvist, Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

Jonas Sjöstedt går till hårt angrepp mot Annie Lööf – och anklagar henne för att leda Sverige mot nyval.

V-ledaren riktar också kritik mot Centerledarens sätt att uttrycka sig.

– Det är en både en obehaglig och oansvarig retorik. Hon jämställer mig med rasister, säger Sjöstedt.

Jonas Sjöstedt anklagar Annie Lööf för att säga nej till alla möjliga regeringskonstellationer – och därmed leda Sverige mot ett extra val. Detta trots att C-ledaren upprepade gånger sagt att det behövs färre nej och fler ja om Sverige ska kunna få en ny regering.

– De har avsatt Stefan Löfven utan att veta vad som kommer efteråt, de säger nej till att ingå i en regering som leds av Stefan Löfven, de har stoppat Ulf Kristersson som statsminister och de säger nej till att förhandla med oss. Vidhåller man det är det högst sannolikt att det är Centerpartiets ansvar att vi får ett extra val i Sverige och jag tycker det är högst oansvarigt, säger Jonas Sjöstedt.

Jonas Sjöstedt (V).
Foto: Pontus Orre
Jonas Sjöstedt (V).

”Annie Lööf vill visa sig hård inför borgerliga väljare”

När V-ledaren i dag träffade talmannen meddelade Jonas Sjöstedt att han fortfarande vill se en Löfven-ledd regering men att en sådan kräver någon form av stöd från C eller C och L. Han meddelade också att han är öppen för att Annie Lööf får sonderingsuppdraget eftersom hon anser att alla spår inte är tillräckligt utredda.

Men Jonas Sjöstedt är mycket kritisk till Annie Lööfs sätt att ”klumpa ihop” V och SD, vilket han anser att hon gör genom att kalla dem för ytterlighetspartier.

– Det är en både obehaglig och oansvarig retorik. Det innebär att hon jämställer mig med rasister. Jag tror Lööf vet bättre, det här handlar om att hon ska visa sig hård inför de borgerliga väljarna, säger Sjöstedt.

Vill ändå samtala med C och L

Han anser också att det är ett sätt att ”legitimera SD”.

– Vänsterpartiet och Centerpartiet har gjort en rad tunga uppgörelser under åren, vi styr ett stort antal kommuner tillsammans. I det läget likställa oss med rasister, det är uppenbart helt orimligt. Jag tycker man ska tänka på tonläget i det politiska samtalet. Vänsterpartiet har nyckeln till varje form av mittenregering i Sverige, det är inte till hjälp att hålla på med sådan retorik.

Under pressträffen efter talmansmötet kallade Sjöstedt L och C för extrema partier eftersom de enligt honom driver en extrem ekonomisk politik. Ändå kan han tänka sig att samarbeta med dem.

– Jag vill ha en regering utan borgerliga partier med Stefan Löfven som statsminister. Det förutsätter samtal med C eller L, det är bara att titta på hur mandaten är fördelade i rikdagen. Vi är beredda att lösa det här och gå in i sådana samtal, men vi vill ha Stefan Löfven som statsminister. 

Publicerad:

LÄS VIDARE