Mexiko deporterar ”våldsamma” migranter

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
USA satte in tårgas mot en grupp migranter som bröt sig loss och försökte att ta sig över ett stängsel. Mexiko uppger att omkring 500 migranter nu ska deporteras.
Foto: Ramon Espinosa/AP/TT
USA satte in tårgas mot en grupp migranter som bröt sig loss och försökte att ta sig över ett stängsel. Mexiko uppger att omkring 500 migranter nu ska deporteras.

Mexiko kommer att deportera migranter från en grupp på omkring 500 personer som försökt att korsa gränsen till USA.

Enligt uttalandet kommer en del migranter som försökt att våldsamt och illegalt korsa gränsen mellan Tijuana och amerikanska San Diego att deporteras.

Mexiko uppger att man inte kommer att sätta in militären för att försöka att kontrollera de tusentals migranter som är på vandrande fot från olika centralamerikanska länder på väg mot USA.

På söndagen stängdes tillfälligt gränsövergången, som är den största mellan USA och Mexiko, sedan en grupp migranter försökte att ta sig in i USA genom att klättra över stängsel. Flera hundra lyckades ta sig över en första barriär, och försökte att ta sig över en andra, då amerikanska gränsvakter satte in tårgas och tvingade tillbaka migranterna.

Senare meddelade USA:s tull- och gränsmyndighet att man öppnat gränsen igen.

Människor som flyr akut fattigdom och extremt gängvåld i länder som Honduras, Guatemala och El Salvador har länge tagit sig norrut i hopp om ett bättre liv i USA. Men migrationen har den senaste tiden fått mer uppmärksamhet än vanligt sedan en större grupp med flera tusen människor, som har vandrat tillsammans genom Centralamerika, gjort USA:s president särskilt upprörd.

Rättad: I en tidigare version uppgavs felaktigt att samtliga i gruppen skulle deporteras.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN