Föräldrar ville gifta bort 13-åring – döms

avTT

NYHETER

Ett par döms för förberedelse till äktenskapstvång efter att de försökt gifta bort sin dotter. Nu lever den 13-åriga flickan på skyddad ort.

Ett föräldrapar från Syrien döms av hovrätten för Västra Sverige till villkorlig dom för förberedelse till äktenskapstvång sedan de skrivit ett äktenskapskontrakt för sin då 13-åriga dotter.

Kontraktet kopplar samman flickan med en då 23-årig man. Flickan motsatte sig att ingå avtalet. Kort efter det att kontraktet upprättats tog hon kontakt med polisen som hjälpte henne att komma bort från sin familj. Flickan lever i dag på skyddad ort.

Hovrätten anser, precis som tingsrätten, att flickan har förmåtts att ingå en förbindelse med mannen genom att föräldrarna utnyttjat hennes utsatta situation. Förekomsten av kontraktet anses däremot inte tillräckligt för att det ska vara fråga om en äktenskapsliknande förbindelse enligt de regler som gäller inom den grupp som familjen tillhör, det vill säga muslimer från Syrien. Brottet anses därmed inte vara fullbordat.

Mannen som skulle gifta sig med flickan frikänns helt. Rätten är enig.

ARTIKELN HANDLAR OM

Syrien