”Balansen spelar ingen roll – är totalt stenklar”

Carlsson: Det finns helt enkelt inget som talar emot superhästarna

Foto: TR Bild
8 Readly Express (V75–7)
TRAV

Sju rätt de två senaste dagarna här i krönikan – nu tar vi Multijackpotten av bara farten.

Jag tänker inte larva mig och gardera Månprinsen A.M. och Readly Express som bara vinner.

Det finns roliga skrällar i de andra loppen som höjer upp utdelningen.

Det har varit lite uppvärmning med V75:or de senaste dagarna. I torsdags tog vi dom på Bjerke och full pott när det blev 25 509 kronor i återbäring på systemförslaget. Sju rätt blev det även i går men utdelningen var inte mycket att hurra över... men tipsformen är i alla fall på topp!

Utdelningen lär däremot skjuta i höjden i dag när V75 Summer Heat kulminerar på Bergsåker med Multijackpotten och över 50 miljoner kronor till en ensam vinnare med sju rätt.

Jag bryr mig inte ett dugg om att Månprinsen A.M. och Readly Express är brakfavoriter när de bara vinner. Att hålla på och gardera de superhästarna som inte ”möter något” i dag får andra hålla på med. Det finns helt enkelt inget som talar emot.

Kanonfin senast

 Kallblodens konung Månprinsen A.M. har varit bländande fin på slutet och när han dansade barfota senast på Åby i rekordförsöket var han kanonfin på nya rekordet 1.19,0.

Gunnar Melander ser ut att ha prickat formen perfekt till Svenskt Mästerskap och kan nog köra hur han vill för att vinna det här loppet. Det är nog bara sjukdom eller att Månprinsen A.M. snubblar som kan stoppa honom från ännu ett SM-tecken.

 Readly Express sprang med ”gummistövlar” på sig senast, järnskor bak och aluminiumskor fram, men löpte ändå världsrekord ihop med Propulsion där den sistnämnde var en centimeter före mål. Nu
säger Timo Nurmos att Readly Express kommer att gå framåt och vara ännu bättre i dag med förra loppet i kroppen. Då kan han nog ha vad som helst på hovarna för att slå det här gänget. Inget ont om de som är med, absolut inte, men det är inte Propulsions kaliber. 

Skor eller barfota spelar ingen roll i dag för Readly Express är totalt stenklar. Jorma Kontio får överta ledningen efter en bit och det lär inte bli speciellt spännande.

Knallform på stallet

 Jag skrev redan i gårdagens tipskrönika att Robert Bergh har knallform på stallet och har fått ett ytterligare uppsving efter att backen blivit klar på gården i Hajom. Så strecka alla Berghs hästar är rådet i dag...

Han kan mycket väl inleda V75-omgången med Kövras So Far som vinner när som helst. Hästen sköt till vasst senast efter sen lucka och har gått bra en längre tid  utan att ha vunnit. Är snabb ut och nu kan det vara dags.

Favoriten Laskari var dock ruskigt bra i debuten för Timo Nurmos då han vann på 1.10,9 i comebacken – med krafter kvar. Nurmos berättade även för mig att hästen tappade en sko under loppet och sprang således med en enda sko, eftersom det var barfota bak från början.

I dag blir det barfota runt om och hittar Laskari till ledningen bombvinner han, och han kan även vinna från dödens. Men från spår sju bakom bilen över kort distans är det lätt att det blir kludd...

 Bergh säger själv att en av hans bästa chanser i omgången är Nobel Amok i den tredje avdelningen. Hästen har hittat stilen nu efter många galopper och spurtade rysligt fort senast. Kan få ta över från
stallkamraten Mellby Drake som också är i toppform och som trivs bra ihop med Janne ”Nora”.

Rysaren i loppet är Test Drive som har form och som är van att möta väldigt tuffa hästar.

V75-4 är ett lärlingslopp för ston som ser vidöppet ut och här har vi lärt oss genom åren att det brukar skrälla. Jag garderar därför rikligt och vurmar för två hästar som är bortglömda. En av dem är Windy Ammik som gjorde debut för Per Oleg Mitdfjeld senast och var då jättebra som tvåa i Norskt Mästerskap för ston. Trots en tuff resa utvändigt om ledaren plockade hon ner en så pass bra häst som I Love Paris men fick ge sig mot en smygkörd den sista biten.

Windy Ammik hade inte startat på länge inför senast och ska vara ytterligare vassare med den genomköraren i kroppen. Läget är perfekt och hästen är snabb ut och bör få en fin resa av Kim Moberg. Fem procent är mumma!

Passa även Hevin Boko som är van att ­möta hästar i Stoeliten och senast var ute i EM för ston utan att få något med sig. Men hon avslutade väldigt fort i skymundan och enligt tränare Nurmos gjorde hästen ett av sina bästa lopp i karriären då. Ska inte nonchaleras trots 20 meters tillägg.

Omgångens djungelvrål

O’Man Flax har varit duktig i två raka segrar och har förstås bra chans om han håller upp ledningen från innerspåret. Han är snabb ut och även om det är lång distans är han en berättigad favorit. Intressant dessutom att det blir jänkarvagn på för första gången. Det vet vi vilken effekt det kan ge.

Men här har vi omgångens djungelvrål i Logo Light som Robert Bergh är mycket nöjd med och som har tagit åt sig backträningen på allra bästa vis de senaste månaderna. Bergh är så uppåt att han tror på bra chans, trots spår åtta bakom bilen.

 Robert Bergh igen i V75-6 och nu handlar det om barfota bak för första gången på urstarke Tesio. Bergh har tidigare visat finger­toppskänsla när det är dags för den lättningen i balansen bakom Love You-hästarna. Han vill att Tesio ska få upp mer snabbhet i benen, och tycker att hästen varit lite seg, trots att det blivit två raka segrar på slutet. Fungerar detta fullt ut kan Tesio krossa samtliga. Men han får sällskap på systemet med ett par som kan kliva in i matchen ifall favoriten sviker.

Micke Carlssons V75-system

V75-1:4–7–3–2–1 (11–6)

V75-2:5 Månprinsen A.M. (1–4)

V75-3:7–9–2–8–11 (1–4)

V75-4:3–15–7–12–2–5–8–4–6–9 (11–10)

V75-5:1–8 (7–2)

V75-6:12–10–2–1–9 (11–4)

V75-7:8 Readly Express (7–5)

2 500 rader/1 250 kronor

avMichael Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM

V75

V75-tips

Trav