Ministern kräver svar från Åkesson – om botar som hjälper SD

avJonathan Lundberg

I onsdags skrev Aftonbladet om Twitter-botarna som attackerar islam, etablerade medier och liberala partier – men hyllar SD.

Nu kräver digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) svar från Sverigedemokraterna.

– Jimmie Åkesson brukar anklaga andra för hyckleri, men det här är mycket värre. Här handlar det om ett lurendrejeri, säger ministern.

Inför valet 2018 har antalet politiska botar på Twitter, automatiserade konton som skriver om det svenska valet, dubblerats – på bara en månad.

Totalt rör det sig om drygt 1 200 konton. Av dem skriver 47 procent positivt om SD, och 29 procent hyllar det högerradikala partiet Alternativ för Sverige.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ministern Peter Eriksson kräver att SD utreder vilka som står bakom botarna.

Nu kräver digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) att Jimmie Åkesson tillsammans med SD:s partiledning tar reda på, och redovisar, vilka som står bakom botarna.

– I USA när Trump valdes, då var det Ryssland som betalade. Här vet vi inte vilka det är, eller om det är SD själva som gör det.

”Lurar människor”

Peter Eriksson menar att botarna verkar vara del av en högerextrem, nationalistisk kampanj – med kopplingar över hela västvärlden.

Tror du Jimmie Åkesson vet vilka som står bakom botarna?

– Jag är inte säker på det, men jag är säker på att han kan ta reda på det. Naturligtvis har man inom deras partiledning möjlighet att ta reda på vilka som finansierar deras egen valkampanj i Sverige. Det vore väldigt konstigt annars, säger Peter Eriksson.

Foto: Skärmdump
SD och AfS sticker ut bland partierna.

Han tycker SD bidrar till att föra människor bakom ljuset, när de låter botkampanjen fortgå – vare sig partiet självt ligger bakom den eller ej.

– Jimmie Åkesson brukar anklaga andra för hyckleri, men det här är mycket värre. Här handlar det om ett lurendrejeri. Att använda avancerad teknik, stora pengar för att lura människor.

Alla måste ta ansvar

SD och AfS får stöd av 76 procent av botarna, vilket innebär att resterande 24 procent arbetar till andra partiers fördel. Peter Eriksson menar att det är alla partiers plikt att undersöka och redovisa för den typen av påverkan.

– Vi är i ett läge nu där mer och mer av valrörelsen avgörs på nätet. Då måste alla ansvarsfulla partier gå in och försöker rensa, samt ta reda på vilka det är som betalar och står bakom det här.

Har även Twitter ett ansvar i det här, att kartlägga och radera falska konton?

– De har förstås ett stort ansvar. Jag hade ett möte med Twitter, och har pratat med dem om detta. De ursäktar sig med att de inte har samma ekonomi som Facebook till att ta bort botarna, säger Peter Eriksson.

Foto: Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
”De här hatbotarna är en del av SD:s valkampanj”, menar Peter Eriksson.

I framtiden kan han tänka sig en lagstiftning som reglerar automatiserad aktivitet på nätet – men Eriksson betonar vikten av de lagar som redan nu kräver transparens kring finansieringen av valkampanjer.

– Jag tycker att Jimmie Åkesson borde berätta vilka som ligger bakom och vilka som betalar för de här sakerna. De här hatbotarna är en del av SD:s valkampanj måste man se det som, säger digitaliseringsministern.

Aftonbladet har sökt Sverigedemokraterna.

ARTIKELN HANDLAR OM