Uppgifter: Här är orsaken till Bahtas avstängningshot

avSimon Norberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Sportbladet kunde i förra veckan rapportera att friidrottsstjärnan Meraf Bahta fått tre prickar i rapporteringssystemet och riskerar avstängning.

Orsaken till den tredje prickningen är en två veckor sen inlämning, skriver DN.

– Problemet är att Meraf aldrig klarat att sköta det här systemet själv, säger Svenska friidrottsförbundets ordförande Björn O. Nilsson till tidningen.

Med bara dagar kvar till EM i Berlin är det fortfarande oklart om Meraf Bahta, 29, kommer till start.

Orsaken bakom är att hon hotas av avstängning för brott mot dopningsreglerna.

Det var under förra veckan som det framkom att Bahta vid tre tillfällen fått prickningar i sin vistelserapportering.

Två veckors försening

Alla idrottare som omfattas av den internationella antidopingmyndigheten Wadas ADAMS-system måste nämligen rapportera på vilken plats de kommer att befinna sig under en timme varje dag under en tremånadersperiod och uppgiften ska skickas in flera veckor i förväg.

För att långlöperskan ska kunna delta på EM behöver en av prickarna strykas.

Två jurister från Riksidrottsförbundets (RF) dopningskommission ska nu avgöra om den tredje prickning i systemet om vistelserapportering ska stå fast eller inte.

Dagens Nyheter skriver under fredagskvällen att orsaken till den tredje pricken beror på en två veckor lång försening från Bahta. Bahtas rapport skulle ha varit hos Riksidrottsförbundet i mitten av juni, men inkom två veckor för sent, den 27 juni.

”Inte användarvänligt”

Något Svenska friidrottsförbundets ordförande Björn O. Nilsson bekräftar för tidningen. Han säger också att en Meraf Bahtas bristande engelska gör att hon behöver hjälp av närstående för att rapportera i systemet.

– Problemet är att Meraf aldrig klarat att sköta det här systemet själv. Och ska man ha någon som sköter det åt en måste det vara en person som vet när en träningstid ändras. Någon sade att det är svårare än att fylla i en självdeklaration på nätet. Det här systemet är inte användarvänligt, men det är ingen ursäkt, bara en förklaringsmodell, säger han till DN.

När beslutet i frågan kommer, är i dagsläget oklart.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM