Laddat för rysare – på Dreamhack

Publicerad:

Idag avgörs finalerna
i Starcraft II och CS

Världens största LAN-festival har bjudit på e-sporttävlingar av allra högsta klass under helgen. Under måndagen vankas avgöranden i de allra största spelen.

COUNTER-STRIKE

E-sportelit från världens alla hörn har samlats på jättelika lan-festivalen Dreamhack för att göra upp om skryträttigheter, ära och hundratusentals kronor i prispengar. Och efter två dagar av gruppspelsmatcher på Elmia mässområde i Jönköping drar det nu ihop sig till slutspelsdags.

Störst fokus ligger som vanligt på de allra populäraste e-sportspelen, ”Starcraft II” och ”Counter-strike 1.6”.

Fnatic besegrade

I ”Counter-strike”, ”CS”, har överraskningarna avlöst varandra. Bland annat slogs favorittippade Ukraina-laget Na'Vi av halvsvenska ESC Gaming och ryska Moscow Five slog svenska Fnatic. Fnatic har kämpat i motvind, möjligen på grund av sena spelarbyten, och ligger i skrivande stund utanför en slutspelsplats. Förutsatt att ESC:s dagsform håller i sig låter en helsvensk final, med rutinerade SK Gaming i andra ringhörnan, inte som en omöjlighet.

Dramatik i ”Starcraft II”

Välbesökta ”Starcraft II”-turneringen har också den bjudit på en hel del dramatik. Många av de svenska storspelarna gick in i turneringen med högt ställda förväntningar. Men i stort sett ingen lyckades svara upp till dem. Undantaget har varit Johan ”Naniwa” Lucchesi, som gick obesegrad genom gruppspelet – och en av de fyra som enbart tappade en enda runda på de fem inledande matcherna. Naniwa, som kommer flytta till Sydkorea för att tävla i höst, vann också övertygande mot ryska motståndaren Pavel ”BRAT_OK” Kuznetsov i åttondelsfinalen.

Sydkorea dominerar

Längre än så kom inte den andra kvarvarande svensken, Kim ”SaSe” Hammar, som fick se sig besegrad av en av turneringens största överraskningar hittills – taiwanesiske Yang Chia Cheng, eller ”Sen” som han kallar sig. Föga oväntat har de inbjudna koreanska spelarna dominerat, och innehar nu fyra av åtta kvartsfinalplatser. Bland kvartsfinalisterna framstår Choi Ji Sung – ”Bomber” – som en av de absolut hetaste kandidaterna till guldet. Kanadensiske uppstickaren Chris ”Huk” Loranger också ta sig långt.

Under måndagen kommer avgörandet fällas i ”Starcraft II” och ”Counter-strike” så väl som i en rad olika tävlingar i spel så som ”Tekken 6”, ”Bloodline champions” och ”Fifa 11”.

Michael Gill

Publicerad: