Läkarna får skarp kritik

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Aftonbladets avslöjande blir riksdagsfråga

”JAG SKA TA UPP DET”  Efter Aftonbladets avslöjande om de dubbelspelande läkarna reagerar nu Kenneth Johansson (C), socialutskottets ordförande. ”Jag ska ta upp det i ett möte med statssekreteraren på socialdepartementet”, säger han.
Foto: Foto: KRISTER HANSSON
”JAG SKA TA UPP DET” Efter Aftonbladets avslöjande om de dubbelspelande läkarna reagerar nu Kenneth Johansson (C), socialutskottets ordförande. ”Jag ska ta upp det i ett möte med statssekreteraren på socialdepartementet”, säger han.

Läkarna godkände pillren som de själva varit med och lanserat­.

Efter Aftonbladets avslöjande tas nu frågan upp i både riksdag och regering.

I går avslöjade Aftonbladet – genom vår pågående livegranskning­ ”Piller, pengar, psykvård” – samarbeten mellan Läkemedelsverkets adhd-experter och stora läkemedelsbolag.

De två landstingsläkarna Björn Kadesjö och Gunilla Thernlund var i praktiken med och lanserade adhd-läkemedlet Strattera i Sverige. Sedan blev de experter på Läkemedelsverket och tog beslut­ om att Strattera skulle rekommenderas­ i Sverige.

”Måste vara tydligt”

Aftonbladet kunde också avslöja att professor Johan Franck på Karolinska Institutet fick expertuppdrag­ av Läkemedelsverket trots att han inte redovisat åtta olika samarbeten med läkemedelsbolag­.

Kenneth Johansson (C), social­utskottets ordförande, är kritisk.

– Man ska vara väldigt försiktig innan man sätter sig på flera stolar­. Det måste vara en oerhört tydligt att det är självständiga prövningar som ska göras av Läkemedelsverket­.

Snålas med utbildningar

Nu tänker han agera:

– Jag ska ta upp detta i social­utskottet i veckan och även ta upp det i ett möte med stats­sekreteraren på socialdepartementet.

Flera av experterna framhåller att det från landstingen och regionernas­ sida snålas med forskning och utbildningar.

Och att de därför låter sig sponsras av läkemedelsbolagen.

Publicerad: