Landssorg efter färjekatastrof i Tanzania

avTT

Publicerad:
Foto: Tanzania Red Cross/AP/TT
Frivilliga deltar i Röda korsets räddningsarbete efter den ödesdigra färjeolyckan.

Minst 136 döda har bärgats efter färjeolyckan i Victoriasjön i Tanzania, meddelar landets rikspolischef.

– Jag har beslutat att utlysa fyra dagars landssorg med början i dag, säger president John Magufuli i ett tal till nationen i tv-kanalen TBC One.

Räddningsarbetet återupptogs på fredagen, dagen efter det att färjan Nyerere kantrade mellan öarna Ukora och Bugolora med hundratals människor ombord. Hoppet om att rädda överlevande minskar. Exakt hur många som reste med färjan är oklart, men över 200 personer befaras ha drunknat, enligt lokala myndigheter.

37 personer har räddats, några av dem är illa däran. Men ännu har ingen ytterligare överlevande påträffats under fredagens sökinsats. Olycksorsaken är än så länge okänd men enligt statliga medier kan båten ha varit kraftigt överlastad.

Var fullastad

Färjan var fullastad med människor och varor från marknaden på Bugolora, berättar ögonvittnen.

– Jag har varken hört från min pappa eller min yngre bror. De hade åkt till marknaden i Bugora för att köpa en skoluniform och andra saker till den nya skolterminen, säger Domina Maua, en av dem som försökt få information om sina anhöriga.

Davita Ngenda har redan fått ett sorgligt besked.

– Min son finns bland kropparna som bärgats. Han hade åkt med sin fru men hon har ännu inte återfunnits. Min Gud, vad har jag gjort för att förtjäna detta, säger hon.

Antalet bekräftade dödsoffer varierar beroende på källor. Enligt polisen har 136 döda bärgats. Presidenten uppger att minst 131 människor omkommit.

Skyller på regeringen

Oppositionen beskyller regeringen för att ha negligerat riskerna med den åldersstigna färjan:

– Vi har ofta uttryckt vår oro över den här färjans dåliga skick, men regeringen har slagit dövörat till, säger John Mnyika, vice ordförande för oppositionspartiet Chadema.

På fredagen beordrade president John Magufuli att de som ansvarar för färjan ska gripas. Enligt presidenten finns det uppgifter som tyder på att fartyget var just överlastat.

Båtolyckor i Victoriasjön är inte ovanliga, och antalet dödsoffer är ofta stort på grund av bristen på livvästar och det faktum att många tanzanier inte kan simma.

Publicerad: