”Kan man anmäla misshandel ett år efteråt?”

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

Therese Persson, ROKS, svarade på frågor i chatten

Hur hjälper jag bäst en vän som misshandlas?

Måste man blanda in soc om man vänder sig till kvinnojouren med barn?

Varför stannar kvinnor kvar hos män som slår dem?

Det var några av de frågor Therese Persson från ROKS svarade på när hon chattade.

Therese Persson är vice ordförande i ROKS, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige.
Foto: Lasse Hejdenberg
Therese Persson är vice ordförande i ROKS, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige.

Therese Persson säger: Hej! Therese heter jag och är vice ordförande i Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige. Ställ vilka frågor ni vill om mäns våld mot kvinnor så ska jag försöka svara.

XX säger: Om ni får en tjej med barn till er, hjälper ni dem med pengar och kläder tills de kommer på "fötterna igen"? Eller hjälper någon annan det?

Therese Persson säger: Det är samhällets ansvar att ta hand om dessa saker, men om någon kommer helt utan personliga tillhörigheter hjälper jourerna till så gott de kan i kontakt med myndigheter men även med annat stöd, inte i form av pengar dock.

Maaalin säger: Hej hej. Min fråga till sig rör en kompis till mig. Hon har berättat för mig att hennes f.d. pojkvän har hotat henne och även misshandlat henne ett flertal gånger. Jag och även andra vänner har försökt övertala henne att gå till polisen, eftersom han aldrig slutar! Han fortsätter och hon vill inte gå till polisen. Jag känner mig maktlös och livrädd när jag inte vet vad jag ska göra. Min fråga till dig är, vad ska jag göra? Ska jag fortsätta övertala henne angående polisen? Det går inte att resonera med honom, och jag vet inte om jag kan leva med mig själv om nåt händer henne och jag kunde gjort något.

Therese Persson säger: Förstår din frustration! Du kan fortsätta finnas som ett stöd för din kompis, du kan även själv kontakta en kvinnojour eller tjejjour nära er och skapa ett kontaktnät OM tjejen någon gång ändrar sig. Tyvärr måste hon själv vilja lämna mannen, du kan inte tvinga henne. Vet du mycket om hennes situation kan även du göra en anmälan, det måste inte vara kvinnan själv som gör den.

jojjo säger: Jag tycker att ni gör ett jättebra och viktigt jobb. Vad kan man göra om man vill hjälpa er? Tar ni emot volontärer?

Therese Persson säger: Jourerna tar inte emot volontärer men alla jourer har ideellt arbetande. Kontakta en jour nära dig, de flesta jourer kräver att du går en studiecirkel i ämnet mäns våld mot kvinnor innan du kan engagera dig aktivt och möta kvinnor. Det ser lite olika ut runt om ilandet så kolla in din närmaste jour.

marre säger: Min kille har slagit mig en gång, när han var full. Ska jag göra slut? Det var tre veckor sen.

Therese Persson säger: Det vet bara du själv. Kvinnojourernas erfarenhet är att har en man slagit en gång så är risken mycket stor att han gör det igen, han har passerat en gräns och er relation har kommit i obalans. Fundera på om slaget kom från ingenstans eller har föregåtts av kontroll, svartsjuka och begränsningar för dig. om ja, tycker jag att du ska lämna honom. Du är värd mer!

tezz säger: Hej! Jag undrar om det är så att man blir tvungen att blanda in soc om man söker hjälp hos en kvinnojour med barnen?

Therese Persson säger: Nej! En kvinnojour gör ingenting som du inte själv vill. Det är på dina villkor som du kontaktar en jour. Du får vara anonym och vi har ingen rapportskyldighet till myndigheter.

stefan säger: Varför finns det så många kvinnor som inte lämnar sina män trots att männen misshandlar dom?

Therese Persson säger: En vanlig fråga men jag skulle vilja veta varför så många män slår när det är förbjudet enligt svensk lag. Hur som helst, kvinnor lämnar sina män hela tiden, eller de älskar fortfarande mannen (han slår inte jämt utan har fortfarande många bra sidor), de är så normaliserade i situationen att de tror att en relation ska vara på det sättet. Några anledningar som har berättats från kvinnor.

Elenore säger: Hejsan. Jag lever med en kille sen 10 månader som fått mig att sluta umgås med mina killkompisar, visserligen pratade jag nästan aldrig med dom men ändå och jag får inte heller prata med någon om våran relation vid exempelvis bråk... Är det rätt? Vart går gränsen i ett förhållande?

Therese Persson säger: Känner du att det är en begränsning i ditt liv tycker jag du ska ta upp det med din kille, han kan inte bestämma över dig.

åsa säger: Om du fick stifta en lag för att hjälpa misshandlade kvinnor, vad skulle det vara?

Therese Persson säger: Oj, om jag bara fick!! En helt ny lag tycker jag inte behövs, men en annorlunda tillämpning av de vi redan har. En mer feministisk analys av vad mäns våld mot kvinnor innebär för kvinnan som helhet och inte bara det fysiska våldet, omvänd bevisbörda dvs att mannen måste bevisa att han inte gjort sig skyldig till något vore en intressant metod att arbeta mer med.

ANNA säger: Varför är ROKS emot mansjourer, det är väl inte rättvist eller jämlikt?

Therese Persson säger: Vi samarbetar inte med mansjourerna om det är det du menar?! Mycket på grund av att vi har helt olika sätt att se på mäns våld mot kvinnor, enligt min uppfattning jobbar vi inte ens med samma frågor - att män ska sluta slå kvinnor och för kvinnofrid. Vi är helt för jämlikhet men som situationen är idag innebär det att männen måste backa för att vi ska nå fram till det.

Mimmi säger: Om man har en bekant som blir misshandlad, hur kan man hjälpa henne?

Therese Persson säger: Genom att finnas kvar i hennes närhet. Kvinnojourerna brukas säga: våga se och våga fråga. Då har du kommit långt. Även om hon nekar först så vet hon att hon kan komma till dig senare om hon skulle vilja.

Per säger: Vilka män är det egentligen som slår kvinnor? Som "vanlig kille" känner man sig ofta oskyldigt utpekad, som att alla män gör sånt...

Therese Persson säger: Vi säger inte att alla män slår, dessvärre kan det vara vilken man som helst. Det syns inte utanpå, dessa män finns i ett tvärsnitt av samhället. Vi på jourerna skulle gärna vilja hitta ett mösnter så vi visste vilka män kvinnor ska undvika men det finns inte.

Andreas säger: Var är diskussionen om tjejer som misshandlar sina män ? Polisen bara garvade åt mig när jag skulle anmäla min exfru.

Therese Persson säger: Tråkigt för dig, självklart ska ingen skratta när du gör en anmälan om misshandel. I kvinnojouren och tjejjouren arbetar vi med kvinnor och barn för vi ser mäns våld mot kvinnor som ett samhällsproblem och inte ett individproblem. Utan att förringa din upplevelse så vill jag ändå hävda att det är mycket ovanligt.

Maria säger: hej jag undrar om man kan anmäla en misshandel även fast det gått 1 år efter?

Therese Persson säger: Ja, det kan du göra. svårigheten ligger i att få det till åtal om bevisning osv är svår att göra efter så lång tid. Jag är även osäker på preskriptionstiden för ringa misshandel. Mycket hänger på din kontakt med polisen och att du kan föra fram din talan.

Moderator säger: Dagens sista fråga kommer från Lisa.

Lisa säger: Vad ska man göra om man är i ett förhållande där man misshandlas? Vem ska man vända sig till, vart kan man ta vägen?

Therese Persson säger: Vänd dig till kvinnojouren även om du bara vill prata, polisen är skyldiga att ta emot din anmälan, din familj vill troligtvis inget hellre än att hjälpa dig, någon vän eller kanske din arbetsgivare. För att hitta den närmaste kvinnojouren kan du gå in på ROKS hemsida www.roks.se. Till alla kvinnor, unga som gamla ta vara på er och ni har rätt att leva era liv som ni vill. Tack för mig!

Publicerad: