Reinfeldt bjuder nordiska vänner på Obamamiddag

Av: Anette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

NYHETER

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) bjuder in sina nordiska kollegor till en middag med USA:s president Barack Obama i september.

Men korvgryta blir det knappast på tallrikarna.

– Det hade varit någonting kanske, om jag hade ställt mig i köket själv, säger Reinfeldt.

Den fjärde september anländer Barack Obama med följe till Sverige. Det är första gången som en sittande amerikansk president besöker en svensk statsminister för ett bilateralt möte.

När regeringen i dag bjöd in till sommarfika på Rosenbad framhöll Fredrik Reinfeldt vikten av besöket och påpekade att det kommer att ställa stora krav på Sverige - inte minst säkerhetsmässigt.

När du vinkar hej då till Barack Obama, vad hoppas du på att det ska ha blivit för resultat då?

– Jag hoppas att vi har haft stort utrymme att diskutera frihandelsfrågor och förutsättningar för handel. Sverige har blivit rikt och byggt sin välfärd på att vi har varit duktiga på att handla med andra. Halva vår ekonomi är export och här kommer ledaren för världens största ekonomi som har stor påverkan på hur handelsflöden ser ut. Vi har precis inlett förhandlingar mellan EU och USA kring ett frihandelsavtal, så det tycker jag är betydelsefullt. Men jag tycker det är viktigt att också koppla det till hållbarhet, säger Fredrik Reinfeldt.

Välbevakat besök

Barack Obamas Sverigebesök kommer att vara mycket välbevakat av världens medier. Men Fredrik Reinfeldt tror inte att stunden i rampljuset kommer att placera Sverige i världspolitikens centrum.

– Den världspolitiska kartan tenderar att söka sig till där det är som allra svårast, där det är krig och svält och Sverige är på många sätt är dess motsats med sitt välstånd och sina välfärdsambitioner. Även om vi har våra problem så lever vi i världens ögon i en trygg och bra del av världen, så jag är inte säker på att det kommer att göra Sverige så mycket mer känt egentligen.

På kvällen för Barack Obamas besök kommer det att hållas en arbetsmiddag dit Fredrik Reinfeldt också har bjudit in sina nordiska kollegor, däribland norske Jens Stoltenberg och danska Helle Thorning-Schmidt. Förutom frågor om handel och miljö väntar sig Reinfeldt också ett kvällsamtal med fokus på utrikespolitiska utmaningar.

Middagssamtal

Statsministern har tidigare berättat att en av hans egna favoriträtter är korvgryta. Men det lär det inte serveras under middagen med Barack Obama.

– Det hade varit någonting kanske, om jag hade ställt mig i köket själv… Men nej, det som är klart är att jag bjuder in mina nordiska kollegor, men programmet och plägnaden är vi inte färdiga med.

Publicerad: