Helikoptern kunde ta 45 miljoner kronor

Av: Natalie Roos Holmborg

Publicerad:
Uppdaterad:

Den helikopter som användes vid rånet i Västberga hade liten lastkapacitet och fick troligtvis inte med sig mer än 100 kg.

– Det innebär att rånarna som mest fick med sig 45 miljoner kronor, säger Aram Rubinstein, pilot och chef på ett helikopterföretag.

Helikoptern var av märket Bell 206 Jet Ranger och hade stulits under natten från Roslagens helikopterflyg i Norrtälje. Den landade i en liten glänta med roterbladen bara någon meter från träden.

– Det är ingen nybörjare eller gröngöling som gjort detta. Det är en certifierad pilot och han har säkert varit pilot i några år. Det är ungefär 100 svenskar som har certifikat att göra detta, säger Aram Rubinstein.

Liten lastkapacitet

Enligt polisen har rånarna flugit lågt för att undvika att synas på radar. Och Aram Rubinstein tror att rånarna valde att flyga en kort sträcka för att slippa ha mycket bränsle ombord.

En femhundralapp väger enligt Riksbanken lite mer än ett gram.

– Så om det var fyra personer ombord och de hade med sig 20 procent bränsle kan de inte fått med sig mer än 100 kilo – alltså max 45 miljoner, säger Aram Rubinstein.

Utbildning på flera orter

Helikopterutbildningar finns bland annat i Roslagen, Bromma, Linköping, Göteborg och även inom Försvaret. Utbildningen tar, enligt flygchefen Roland Olsson, omkring två månader och kostar för en privatperson strax under 200 000 kronor. Men kan vara betydligt billigare utomlands.

– Piloten kan vara från vilket land som helst och kan vara en militär eller privatperson. Men det är många som varit inblandade och ligger mycket planering bakom. Det är inte bara att hoppa in i en helikopter och köra, säger han.

För att få gå utbildningen krävs ett intyg från transportstyrelsen, läkarintyg och lämplighetsbetyg från polisen.

Publicerad: