Vaccinering mot svininfluensa ger längre vårdköer

avCatarina Håkansson

Publicerad:
Uppdaterad:

”Den mest omfattande vaccinationskampanjen någonsin”

Vaccineringen mot svininfluensan kommer att leda till längre vårdköer.

I höst när hela Sveriges befolkning erbjuds vaccinering kommer det att bli påfrestande för vården.

Gravida och kroniskt sjuka får förtur, men inte pensionärer.

Första leveransen av Pandemrix kommer till Sverige sista veckan i september. Under hösten ska hela befolkningen erbjudas en dos, och så småningom en till för att ge skydd på sikt.

– Det här kommer att med breda marginaler bli den mest omfattande vaccinationskampanjen någonsin, säger Anders Tegnell, chef för smittskyddsenheten på Socialstyrelsen till DN.

En majoritet av smittskyddsläkarna i landet tror att vaccineringen kommer att ge längre vårdköer, skriver DN.

– Vi kommer att behöva omprioritera och senarelägga rutinkontroller. Det kan märkas på den vanliga vården och bli längre köer, säger läkaren Ylva Tomason på Gärdets vårdcentral i Stockholm till DN.

På vårdcentraler

Alla landsting kommer i första hand att utföra vaccineringarna på vårdcentraler, som brukar ge influensavaccin.

Flera landsting diskuterar också gymnastikhallar. Några funderar även på att ta hjälp av barnavårdscentraler, skolhälsovård, företagshälsovård och privata mottagningar.

Extrapersonal

Landstingen som redan dras med underskott kommer att behöva ta in extrapersonal. Sex av tjugo landsting och regioner vet redan nu att det kommer behövas.

I Region Skåne vill man lösa det genom att ta in nypensionerade och läkare som studerar sista terminen under hösten.

Förtur för gravida och sjuka

I Stockholm har man beslutat att inte ge förtur till pensionärer utan till gravida och kroniskt sjuka, eftersom det är de som riskerar att bli allvarligt sjuka.

Det finns indikationer på att människor över 60 år har ett grundskydd mot influensan eftersom de utsatts för fler virus. Hittills är de flesta som smittats mellan 20 och 40 år.

I Skåne ska man börja vaccinera vårdpersonal och riskgrupperna. Sen fortsätter man med den yngre delen av befolkningen. Vaccinet är godkänt att ge till personer över 18 år.

Publicerad: