Annika Östberg: Jag har landat i Sverige

Av: Susanna Vidlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Tom Alandh: Annikas mamma är lycklig över beskedet

1 av 3 | Foto: CONNY SILLÉN

– Jag har landat i Sverige.

Det var Annika Östbergs första ord på svensk mark till mamman Maj-Britt Tillery.

I 27 år hade de väntat på den här stunden. Snart kan de ses för första gången på flera år.

– Självklart vill hon träffa sin dotter och det är något som hon verkligen ser fram emot, berättar dokumentärfilmaren Tom Alandh som under onsdagsmorgonen träffat och för SVT:s räkning intervjuat Annika Östbergs mamma Maj-Britt Tillery, 79 år.

Han berättar att det var ett oerhört känslosamt möte.

– Hon har pratat två gånger med sin dotter i telefon det senaste dygnet. En gång var när Annika befann sig på flygplanet på väg hem och en gång när hon hade landat.

Vad sa hon till sin mamma?

– Hon sa "jag har landat i Sverige". Det var en oerhört stark upplevelse för mamman att få höra orden som de har kämpat i 27 år för att få höra. Hon var oerhört glad och väldigt rörd, väldigt lycklig!

Tackar för stödet

Maj-Britt Tillery vände sig även till svenska folket i den intervju som Tom Alandh gjorde.

– Hon sa "det här vill jag säga: Jag tackar hela svenska folket för det stöd jag har fått i min kamp". Hon riktade ett stort och innerligt varmt tack för det.

Annika Östberg hann tillbringa 27 år i amerikanskt fängelse. De senaste åren har Maj-Britt Tillerys hälsa försämrats och det har lett till att mor och dotter inte har kunnats ses. Nu ser de fram emot att kunna träffas i Sverige.

– De kommer ses så snart som det är möjligt. Hon kommer väl åka till Hinseberg för att få träffa sin dotter när möjligheten ges.

Klok och begåvad

Tom Alandh planerar också att träffa Annika Östberg.

– Om jag får den möjligheten så kommer jag träffa henne så fort det är möjligt.

Tom Alandh engagerade sig i den livstidsdömda Annika Östbergs öde och träffade henne första gången 1999. Han gjorde då dokumentären "Annika – ett brott, ett straff, om hennes liv".

– Hon gav intrycket att vara en mycket klok, mycket begåvad, ödmjuk och vänlig person. En bra person. Det är ett intryck som har förstärkts genom åren, berättar Tom Alandh.

Förvånad och lycklig

Tom Alandh har under åren haft kontakt med såväl Annika Östberg som hennes mamma. När han har rest till USA har han varje gång försökt besöka Annika, men framför allt har han lärt känna hennes mamma.

– Jag frågade Maj-Britt vad som kommer hända när de ska träffas och då svarade hon "Vi står väl där och kramas som vi alltid har gjort när vi ses".

Hur har du reagerat på beskedet att Annika Östberg nu är hemma i Sverige?

– För det första med en oerhörd förvåning men självklart är jag också oerhört lycklig och glad för Annikas och hennes mors skull.

Publicerad: