Han tjänar mest i F1

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Lewis Hamilton kör in 267 miljoner kronor i år

Världsmästaren har kört ifrån sina konkurrenter.

I alla fall när det gäller tjockleken på plånboken.

Lewis Hamilton är den nya ledaren i inkomstligan.

FET PLÅNBOK Lewis Hamilton drar in 267 miljoner om året. Det gör honom till ny ledare i F1:s pengaliga.
Foto: Foto: AP
FET PLÅNBOK Lewis Hamilton drar in 267 miljoner om året. Det gör honom till ny ledare i F1:s pengaliga.

På banan har McLaren-Mercedes och Lewis Hamilton haft det tungt under vinterns tester och det är inte mycket som pekar mot att de ska vara med i toppen när säsongen startar i Australien på söndag.

– Vi måste vara realistiska och se till våra testresultat och ställa in oss på att starta i den bakre tredjedelen av startfältet, säger Mercedes sportchef Norbert Haug.

Men vid sidan av banan är det nu Lewis Hamilton som regerar. I tider när F1-stallen har sänkt sina budgetar med runt 30 procent har den regerande världsmästaren höjt sin lön med över 40 procent.

Ökat 47,5 miljoner

Tack vare VM-titeln i fjol har han nu gått om Kimi

Räikkönen, världsmästare 2007 i inkomstligan och enligt uppgifter till Formula Money och Motorsport-

total så har britten i rådande kristider ökat sin årslön med 47,5 miljoner kronor. Det bara sett till de inkomster han har av stallet.

Samtidigt har hans marknadsvärde ökat och vid sidan av de 160 miljoner kronorna han har i lön beräknas han ha inkomster på ytterligare 107 miljoner kronor sett till reklamkontrakt och personliga sponsorer.

Enligt Motorsporttotal kommer han de kommande tre åren att tjäna strax över en miljard svenska kronor bara i sponsorsintäkter.

Småpengar

Men sett till lönen är han inte den bäst betalde föraren, då är det istället Kimi Räikkönen, världsmästare 2007, och den dubble världsmästaren Fernando Alonso som ligger i topp med sina 193 respektive 171 miljoner kronor per år.

Jämför man däremot med vad världens bäst betalde idrottsman, golfspelaren Tiger Woods, tjänar är F1-förarnas inkomster bara småpengar.

Inte ens om man lägger ihop de tre världsmästarnas inkomster är de uppe i de 2,6 miljoner kr som amerikanen tjänar – om dagen. Hans årsinkomst ligger på ungefär 970 miljoner och enligt Forbes ska amerikanen 2010 bli den förste idrottsmannen som tjänat in en miljard euro (10.7 miljarder kronor) och då har han lett den totala inkomstligan under nästan tio år.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN