Spritsmuggling på motbokens tid

Bomans pojke

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

TV

Romantik och spritsmuggling i 30-talets Stockholm. Bygger på pjäsen ”En söderpojke”. Siegfried Fischer har skrivit manus och spelar huvudrollen som rejäle stuvarbasen Adolf Boman.

Men det är hans son som är hjälten. Bengt Djurberg spelar Gösta som hamnar i lag med smugglare men har ett gott hjärta. Flickan i dramat spelas av Birgit Tengroth, och i mindre roller syns sådana veteraner som Julia Ceasar, Sigurd Wallén, Gustaf Lövås och Thor Modéen.

Det börjar med biljakt i actiontempo som fick 30-talets publik att kippa efter andan. Men går över i folklustspel kring kärlek och motbok.

I utmärkta ”Svensk filmografi” kan man också läsa ett utdrag ur Stockholms-Tidningens Robin Hoods recension om Birgit Tengroth: ”Replikerna komma hurtigt utan schåser, precis som de skola vara hos en modern ung flicka som vandrar kring backarna om söndagarna i norska byxor och med ryggsäck över axlarna.” (1933)

SVT 1 14.35

Sömnlös i Seattle

Underhållande romantisk komedi med Meg Ryan och Tom Hanks. Här bor hon på USA:s östkust men hör i juletid ett radioprogram där en liten pojke söker en hustru till pappa, en sörjande änkling. Han är arkitekt i Seattle. Hon blir nyfiken, samtidigt som hon är tveksam om präktige Bill Pullman, som hon ska gifta sig med, är den rätte. (Sleepless in Seattle, 1993)

TV 1000 20.00

Congo

Action av Steven Spielbergs producent Frank Marshall, med Laura Linney i den kvinnliga huvudrollen. Hon har gjort bättre filmer, som ”Truman show”. Flera amerikanska filmer blir åkturer på Disneyworld och Universal Studios. Den här ser ut som en tivolitur redan på filmduken. Studiodjungel, B-skådisar och en mekanisk gorilla. ”Congo” bygger på Michael Crichtons gamla roman, i sin tur inspirerad av legenden om kung Salomos gruvor. Av sagan har det gjorts flera äventyrsfilmer. Bättre än den här. ”Congo”, där gorillaforskare och diamantletare hamnar i samma expedition, blir bara tristare och tristare. Den manliga huvudpersonen har lärt en gorilla tala, den kvinnliga ska hitta mineral åt en skrupelfri storkapitalist.

I staden Zinj väntar några farliga varelser. Spännande inledning övergår i gäspningar. Till sist duger ”Congo” inte ens som tivoliattraktion. (1995)

Kanal 5 21.00

Publicerad: