TV4 slår tillbaka efter Ingvar Oldsbergs krav

avJakob Meijer

1 av 3

Ingvar Oldsbergs advokat kräver ett möte med TV4.

Nu svarar kanalen – med ett tydligt nej.

Samtidigt slår TV4-gruppens kommunikationsdirektör Åsa Barsness tillbaka mot programledaren.

”Jag tror de flesta förstår att TV4 inte byter ut en populär programledare med kort varsel utan att det finns en väldigt stark anledning till det”, skriver hon på kanalens blogg.

Ingvar Oldsberg, 72, sparkades från ”Bingolotto” i slutet av förra året då en internutredning visat på allvarliga arbetsmiljöproblem i tv-produktionen. Programledaren har hela tiden hävdat att han inte fått veta vad som legat bakom beslutet, och har hotat med att stämma aktörerna bakom ”Bingolotto”, i det här fallet TV4, Folkspel och produktionsbolaget Warner Bros.

Förra veckan skickade Oldsbergs advokat Michael Fischbein ett mejl till TV4:s vd Carsten Almquist där han krävde ett möte.

– Jag hoppas och utgår från att TV4 kommer ställa upp på ett möte, allt annat vore helt oacceptabelt i den här situationen, och att Ingvar Oldsberg ska få en förklaring till varför det har blivit såhär. I förlängningen vill vi såklart hitta en lösning på det här. Ingvar kan inte acceptera den här situationen, sa Fischbein, som hoppades kunna nå förlikning, då till Nöjesbladet.

TV4: ”Sanningen är...”

Nu svarar TV4 Oldsberg, och svaret är ett bestämt nej.

”Advokaten har begärt ett möte med TV4 om programledarens uppsagda avtal, trots att något avtal mellan programledaren och TV4 aldrig funnits. Det är Folkspel som haft det avtalet. Programledaren har informerats om anledningen till uppsägningen. Av dessa skäl har TV4 avböjt ett möte”, skriver Åsa Barsness, kommunikationsdirektör på TV4-gruppen, på kanalens blogg.

I samma inlägg passar hon på att svara på de anklagelser som Oldsberg riktat mot TV4.

Åsa Barsness menar att Ingvar Oldsberg visst fått veta anledningen till beslutet.

”Programledaren själv hävdade att han inte fått veta anledningen till beslutet, och framstod som lika häpen som allmänheten.

Det kan man ju förstå om så vore fallet, men sanningen är att programledaren hade informerats samma dag. Innan pressmeddelandet skickades ut hade han ett flera timmar långt möte med tre representanter från Folkspel, som var hans uppdragsgivare. Efter mötet blev han uppringd av TV4:s innehållsdirektör och senare samma dag hade han ett telefonsamtal med vd:n för Folkspel”, skriver hon.

”Finns inte någon otydlighet”

Hon slår även tillbaka mot kritiken och Oldsbergs påståenden om att kanalen överreagerat ”i efterydningarna av #metoo”.

”Därefter har den tidigare programledaren och dennes advokat i upprepade medieutspel anklagat de som utsatts för att vara fega och lättkränkta. Man hävdar att TV4 överreagerar i efterdyningarna av #metoo. Och menar till och med att det är den tidigare programledaren som är mobbad”, skriver Åsa Barsness och fortsätter.

”Programledarens advokat hotar med stämningar, och raljerar över att bytet av programledare skulle bero på kritiken TV4 fick för hanteringen av ”Äntligen hemma”. Jag förstår inte det resonemanget. Skulle det vara fel att göra rätt i ett fall för att man har gjort fel i ett tidigare fall?”

Åsa Barsness menar vidare att det inte finns någon otydlighet i begreppet allvarliga arbetsmiljöproblem: ”Orden beskriver precis vad situationen handlar om.” Men med hänsyn till alla inblandade vill de inte ge några ytterligare detaljer.

Nöjesbladet söker Ingvar Oldsberg och advokat Michael Fischbein.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bingolotto

MeToo