Sven Melander: ”Det är ju en bisarr idé…”

Skådespelaren om tiden med badmössorna i TV4 och hur man lockar tillbaka publiken till travbanorna

avErik Pettersson

Foto: Maria Holmén, TR Bild
Sven Melander på plats på Solvalla.

Han blev bespottad och hatad för sin insats med badmössorna i trav-tv.

Nu berättar skådespelaren om den tiden - och berättar hur han tror man lockar tillbaka publik till travbanorna.

– Till att börja med, är det ju en bisarr idé att ta inträde på en travbana, säger han.

Han började turnera runt och bevaka V75 på lördagarna.

Tids nog fick skådespelaren Sven Melander, tillsammans med skådespelarkollegan Benny Haag, hockeyprofielen Challe Berglund och travlegendaren Hans G Lindskog, ta över travets onsdagssändningar i TV4.

I början av 2000-talet gick programmen som hade höga tittarsiffror - men som blev hatade av inbitna travälskare.

– Det inbitna travgänget, inte minst tidningen Travronden blev upprörda. Där satt några surpuppor och de fullständigt hatade oss. Sanningen är ju den att jag hade gjort mer tv på en förmiddag än vad de tillsammans hade gjort i hela sitt liv. Men de var en jävla experter på tv. De var helt vansinniga, men det var var väldigt roligt, har Sven Melander berättat för Trav365 tidigare.

”Nästan skamligt så kul det var”

I en lång intervju med facktidningen Travronden minns Sven Melander tillbaka till tiden då han med badmössa på huvudet sände trav-tv.

– Så jävla roligt vi hade varenda onsdag! Det var nästan skamligt så kul det var! Det är något av det roligaste som jag har gjort i tv, alla kategorier.

Nu följer han travet på distans och tittar då och då. Under storhelgen på Solvalla, med Kriteriet, i slutet av september, var han gäst i expertpanelen på storbanan.

Då fick han bevittna den publikminskning som är ett faktum inom svensk travsport i dag.

– När jag var på Valla nu på de här jättefina unghästloppen, sprang alla omkring och sa att ”det är verkligen bra med folk här ikväll”. Men det var det ju inte. Det var tomt, jämfört med hur det såg ut på banorna förr, säger han till Travronden.

”Som att idiotförklara sina kunder”

Melander menar att travet är långt efter annan upplevelseindustri och att man borde göra till en miljö där människor kan trivas i. Inte bara betong och tomma spelhallar.

Och:

– Till att börja med, är det ju en bisarr idé att ta inträde på en travbana. Att folk ska b-e-t-a-l-a för att komma in och göra av med pengar. Tänk om Ullared skulle börja ta pröjs i dörren på väg in! Det är som att idiotförklara sina kunder. Parkering, inträde, program… alla såna kostnader är ju bara hinder och murar mot folk.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

TV4

V75

Solvalla