Mystik i kubik för folk med oändligt tålamod

Publicerad:
Izabella Scorupco och Anders Mossling i ”Hidden – Förstfödd”.
Foto: Viaplay.
Izabella Scorupco och Anders Mossling i ”Hidden – Förstfödd”.

TV

TV-RECENSION Viaplays fantasythriller ”Hidden – Förstfödd” utspelar sig i en värld som är så hemlig att man som tittare knappt får veta något om den. Ett märkligt grepp som väl fungerar så där.


Hidden – Förstfödd
Viaplay
Del 1-6
Av Björn Paqualin och Jonathan Sjöberg, med bl a Izabella Scorupco, August Wittgenstein, Anders Mossling, Josefin Ljungman, Simon J Berger och Pia Tjelta.


FANTASYTHRILLER Ett Stockholm med en annan typ av undre värld, där "de dolda" – människor med onaturliga krafter och extremt långa liv – lever. Många i utsatthet och hemlöshet, andra i höga maktpositioner inom det hemliga samhällets elit.

Det är skådeplatsen för Viaplays nya fantasythriller, som är baserad på Filip Alexandersons roman "Förstfödd".
Izabella Scorupco spelar Viveca Eldh. En före detta polis med en traumatisk historia, som jobbar som någon sorts hemlig privatdetektiv åt ”samfundet”. En grupp som beskyddar och kontrollerar den dolda människoarten.
August Wittgenstein gör den andra huvudrollen som Jonas Hellemyr. En ung man som har levt sitt liv under radarn, och nu blir medveten om sina övernaturliga förmågor – och hamnar i stor fara – efter en svår olycka.
Mord och mystik följer.
"Hidden – Förstfödd" är en extremt dunkel och steril serie, på alla sätt. Något som är hyfsat klädsamt när det gäller foto och miljöer, men bara frustrerande när det gäller handling och karaktärer.

Bistra, mystiska och fåordiga typer helt utan karisma talar kryptiskt och i stela ordalag i termer som "utmarking", "blending", "irrbloss", "ladda" och "bränna ut". Som tittare känner man sig som en irriterad mellanstadieelev som inte har blivit invigd i klasskamraternas låtsasspråk, och det tar bokstavligen timmar innan några som helst regler för det här universumet börjar utkristallisera sig.
Någonstans kan man skönja en viss konstighetspotential à la "Jordskott", men den går tyvärr snabbt förlorad i denna mystik i kubik för folk med oändligt tålamod.

Att skildra en hemlig värld är en sak. Att hålla världen så hemlig att man inte ens skildrar den, är mer problematiskt.


”Hidden – Förstfödd” har premiär på Viaplay den 1 februari.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publicerad:

LÄS VIDARE