Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Polishunden Django blev hjälte – räddade mamma och två barn

Av: Viktor Adolfsson

Publicerad:
Uppdaterad:

I somras attackerades polishunden Django av en knivbeväpnad man i Landskrona och skadades svårt. Men han har lyckats ta sig tillbaka och bli en viktig kollega för polisen igen.

I veckan blev han hjälte – när en mamma och två barn räddades från kylan.

1 av 2 | Foto: Polisen nordvästra Skåne
Django blev hjälte vid insatsen.

Många berördes av polishunden Djangos öde när han i somras knivhöggs vid en insats i Landskrona. Sedan dess har han återhämtat sig väl, och nu berättar polisen i nordvästra Skåne om en insats där Django var skillnaden mellan liv och död.

Tidigare i veckan var polisen på jakt efter en internationellt efterlyst 50-årig kvinna som misstänks ha fört undan sina barn.

När biljakten fick ett slut utanför Älmhult i Småland valde kvinnan att fly ut i skogen med sina två barn, tio och tolv år gamla. En annan kvinna som körde bilen greps direkt på plats.

”Fantastiskt jobb”

Nu fick Django ta upp jakten på kvinnan och barnen, som i sin flykt från polisen riskerade att dö i kylan i skogen. Först hittade Django och hans förare kvinnan, men inte barnen. Sedan hittade de tolvåringen, hopkrupen i snön. Djangos förare tog tolvåringen över axeln och bar barnet ut ur skogen, till värmen i kollegornas bilar.

Det tioåriga barnet hittades av ett av de två andra närvarande hundekipagen.

Ett fantastiskt jobb av såväl hundar som hundförare som är väl värt att hyllas och som troligtvis inte haft samma ’lyckliga’ utgång utan dessa. Även övriga kollegor på plats förtjänar naturligtvis ett beröm för sin del av insatsen”, skriver polisen i nordvästra Skåne på Facebook.

”Som en fotbollsplan”

Thomas Anderberg, chef för polisens hundgrupp i nordvästra Skåne, förklarar hur de tre hundarna kunde hitta i den tuffa och kalla miljön.

– De är tränade till att känna mänsklig vittring som avsöndras i marken när vi går där. Om människans känslighet är som en fingerborg är polishundens som en fotbollsplan, säger han till Helsingborgs Dagblad.

Den 50-åriga kvinnan är nu anhållen och de två barnen omhändertagna.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.