ÅSIKT

Mays prestige är ett hot mot folket

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Matt Dunham / TT / NTB Scanpix
UKIP-supportrar utanför det brittiska parlamentet protesterar mot en förlängning av förhandlingarna med EU.

Showen är i gång i det brittiska parlamentet. Dagens brexitdebatt har redan bjudit på burop, skämt, hånfulla kommentarer och en talman som vrålar för att få tyst på kacklande ledamöter.

Det viktigaste i Westminster i kväll blir att undvika en avtalslös krasch ut ur EU. Socialdemokratiska Labours Yvette Cooper har föreslagit en lösning som verkar kunna få stöd av en majoritet i parlamentet. Går förslaget igenom skulle May behöva be EU om en förlängd förhandlingsperiod, om hon inte fått till ett avtal innan den 26 februari i år.

”No deal” blir plötsligt mindre troligt. För första gången kan en majoritet i brittiska parlamentet enas om något för att undvika katastrof.

Premiärministern svarar arrogant

Som svar på förslaget säger May att en uppskjutning av utträdesdatumet, spikat till 29 mars 2019, inte är någon garanti för att undvika "no deal". Det har hon förstås rätt i. De enda säkra sätten att undvika ett avtalslöst brexit att enas om ett avtal med EU eller att avbryta hela utträdet.

Men Mays svar blottar en arrogans inför det brittiska folkets rädslor. Ett brexit utan avtal med EU skulle leda till förlorade jobb, kaos på vägarna och en omedelbar brist på mat och mediciner.

Bunkrar vita bönor i tomatsås

För vanliga människor gör brexit att hela livet står på spel. En del har börjat bunkra konserver (särskilt vita bönor i tomatsås) att ha redo för ett avtalslöst brexit. Andra skaffar stora frysboxar för att förbereda sig.

Theresa Mays prestige skulle ta skada av att skjuta upp utträdet, men det är faktiskt en petitess i sammanhanget. Klarar hon inte av att förhandla fram ett avtal innan 26 februari 2019 är det inte mer än rätt att svälja stoltheten och be EU om mer tid.
Brexit handlar om mer än en kul show i Westminster.

avSusanna Kierkegaard

ARTIKELN HANDLAR OM