Regimen, inte IS, dödar flest civila

Av: Martin Schori

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

NYHETER

Trots att uppmärksamheten riktas mot terrorsekten IS är det den syriska regimen som står för den absolut största delen dödsoffer i Syrien.

Det har även FN-toppen Ban Ki-Moon slagit fast.

– Många grupper har dödat många oskyldiga men ingen mer än den syriska regimen, sa han i ett tal till FN:s generalförsamling i september.

IS brutala framfart och terrorattacker utanför Syrien och Iraks gränser har lett till ett allt mindre fokus på den syriska regimens brott. Men faktum är att alla studier och rapporter visar på att det är trupper lojala till den syriska presidenten Bashar al-Assad som dödar överlägset flest civila.

Under 2015 dog minst 21 000 människor, de flesta civila, i kriget i Syrien. 75 procent av dem dödades av Assad.

En annan rapport visar att 1851 människor dödades i landet i december 2014. 1094 av dem dödades av regimen, medan extremistiska grupper som IS och Jabhat Fatah al-Sham stod för 333 dödsoffer. 

En undersökning från organisationen Syria Campaign, med hjälp av forskare från Berlin Social Science Center i oktober 2015 visade att 70 procent av de 900 intervjuade syrierna uppgav att de flydde från Assads regim. 32 procent svarade IS (det gick att använda fler än ett svarsalternativ).

Dödas varje dag

Statistiken över döda i Syrien är svår att verifiera och sammanställs ofta av organisationer och aktivister. Några färska siffror från 2016 finns inte att tillgå, men regimens – och dess allierades – våld har fortsatt även i år.

Använder klusterbomber

Enligt en rapport från Human Rights Watch bombas civila i rebellkontrollerade områden med kluster- och tunnbomber så gott som varje dag. Attackerna med just klusterbomber – som är olagliga enligt FN-resolutioner – har ökat i takt med att Ryssland gått in i kriget.

Nyligen inledde regimen och Ryssland en ny offensiv i Syrien, efter att temporärt ha pausat de värsta bombningarna.

"En allierad"

Den nyvalde presidenten i USA, Donald Trump, har signalerat att han inte tänker fokusera på att bekämpa Assad så länge han krigar mot IS. I en intervju tidigare denna månad sa Assad att han ser Trump som "en allierad".

Angela Merkel och andra västledare har starkt tagit avstånd från den tanken.

– Om du talar med de syrier som flytt till Tyskland så kan de berätta sina egna historier och den stora majoriteten av dem flydde från Assad, inte IS, sa Angela Merkel under Barack Obamas besök i Tyskland denna vecka.

Aleppo 2016 – helvetet på jorden Så här ser kriget i Syrien ut på riktigt OBS! Varning för starka bilder! Stöd Aftonbladets kampanj #tittaintebort

Publicerad: