Hope Solo: Sverige vill att jag spelar där

avEmelie Fredriksson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

Hope Solo förlorade sin landslagsplats i USA efter att ha kallat Sverige för ett gäng fegisar.

Nu berättar hon mer om vad, och vilken svensk, hon menade – och om det komiska i ett av hennes jobberbjudande.

– Sverige vill att jag ska spela där, säger Solo.

Turerna kring Hope Solo har varit många sedan USA:s bittra uttåg mot Sverige i OS-kvartsfinalen.

Hennes utspel om att defensiva Sverige var ett 'gäng fegisar' blev hårt kritiserat från flera håll och ledde till att målvakten stängts av från landslaget och tagit ledigt från klubblaget.

I en tv-intervju med makers.com utvecklar stjärnan sina tankar om det som hänt – och om den där kvällen som fick så stora konsekvenser för hennes karriär.

Kritisk till Schelin

Solo berättar att hon inte har tittat på matchen i efterhand men att hon minns ett särskilt ögonblick då hon ilsknade till av den svenska spelstilen. Och det var en specifik spelare som fick amerikanskan att reagera.

Nummer 8. Svenska lagkaptenen Lotta Schelin.

– Hon är en av de bästa spelarna i världen, en av de bästa anfallarna. Jag var lagkamrat med henne för många år sedan när jag spelade i Sverige. Hon är ingen bra försvarare, defensiv spelare. Det är hon den första att erkänna, inleder Solo.

– Jag fick en tillbakapass och hade ingen att spela. Hon hade kunnat pressa mig men när bollen kom vände hon om och joggade tillbaka till deras planhalva. Jag var besviken och kände bara 'kom efter mig, attackera mig'. Den olympiska andan handlar om att visa passion och hjärta, om att springa fram och tillbaka, fram och tillbaka. Jag ville säga till Lotta att hon skulle försöka göra mål på mig. Jag tyckte inte att det var enligt den olympiska andan, det var en besvikelse. Jag menade att den typen av spel var fegt, men sa att vi mötte fegisar. Det var inte det bästa uttrycket.

Fått erbjudande från Sverige

Men Solo tycker fortsatt att hennes uttryck har fått orimliga konsekvenser.

– Lika fel som det är att använda ordet fegisar, lika fel är det att jag förlorade mitt jobb på grund av det. Jag har vigt mitt liv åt sporten och landet, det gör ont.

Samtidigt som USA gett henne kalla handen avslöjar 35-åringen att hon fått bud från flera utländska klubbar. I Sverige bland annat.

– Jag vet inget om min framtid, men har många erbjudanden. Det är roligt att de inte vill ha mig i USA, men att Sverige vill ha mig. Jag har också fått erbjudande från Kina, Japan och Tyskland.

Enligt Kvällsposten var det svenska mästarna Rosengård som är intresserade av att värva Solo. Klubben har senare dementerat de uppgifterna.

– Vad som är sant är att vi blev stressade i augusti när Sofia fick ryggont och att vi skickade ut en allmän fråga om det fanns några lediga målvakter. Jag vet inte om någon agent snappat upp det och pratat med Hope Solo, men vi har aldrig pratat med henne, säger Therese Sjögran till Sydsvenskan.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM