ÅSIKT

Saudi är kvar i medeltiden

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: PA PHOTOS THE CANADIAN PRESS
Ensaf Haidar håller upp ett porträtt på sin man Raif Badawi. Han är dömd till bland annat tusen piskrapp för att ha skrivit en liberal blogg. Saudiarabiens rättssystem bygger på en extrem tillämpning av islamisk traditionell straffrätt som inte hör hemma på 2000-talet – samtidigt som landet vill ha det moderna västerländska samhällets senaste teknik för krig och förödelse.

21 oktober 2016

Saudiarabien

Om du rider en död häst är den bästa ­strategin att kliva av.

Så lyder ett gammalt ordspråk från ­Dakotaindianerna, i varje fall enligt ­vissa strategihandböcker för företagsledare. Att hantera en död häst är svårt, vissa försöker byta ryttare, skaffa en ny piska eller ge den morötter. Andra bildar kommittéer för att studera hästen eller tar in konsulter för att pigga upp den.
Men en död häst är död, lyder det förnumstiga rådet i böckerna, en hopplös strategi eller affärsidé är bara att dumpa.
Socialdemokraternas klockarkärlek till Saudiarabien är en sådan död häst.

Och på lördag ska Stefan Löfven åka dit.

Politiker talar i tungor

Varje gång samarbetet med detta land tas upp börjar politiker och företags­ledare tala i tungor om hur dialog och utbyte ska leda till demokrati och mänskliga rättigheter.
Resultat hittills: absolut ingenting.
Eller rättare sagt – värre än förut.
Sverige har sålt vapen till Saudiarabien och till och med försökt bygga en hemlig vapenfabrik där. Under många år hade vi till och med ett avtal om militärt utbyte. I samma veva som avtalet sades upp började Saudiarabien piska bloggaren Raif Badawi offentligt. Han är dömd till bland annat tusen piskrapp för att ha skrivit en liberal blogg.
Margot Wallström kallade straffet ”närmast medeltida” vilket utlöste en diplomatisk kris.
Men i sak har hon fortfarande rätt. ­Saudiarabiens så kallade rättssystem bygger på en extrem och ovanlig tillämpning av islamisk traditionell straffrätt som inte hör hemma på 2000-talet.
Det gör för övrigt inte Saudiarabiens styrelseskick, den absoluta monarkin, heller.

Men medan Saudiarabiens rättsordning och institutioner befinner sig på medeltida nivå efterfrågar dess armé och polis det moderna västerländska samhällets yttersta instrument för övervakning, krig och förödelse.
Det är med högteknologi av yppersta klass som Saudiarabien håller sin egen befolkning i schack och begår brott mot mänskligheten i grannlandet Jemen.

Hästen är stendöd

Med på Stefan Löfvens resa följer även Marcus Wallenberg, styrelseordförande i försvarskoncernen Saab, vilket kanske avslöjar de verkliga drivkrafterna bakom besöket.
För rimligen måste även Socialdemokraterna se att hästen – förhoppningen att saudiska kungahuset ska bli goda demokrater – är stendöd.
Efter protesterna mot piskningen av Raif Badawi tog bödlarna paus och sedan 2015 har han inte pryglats. Men enligt medierapporter sammanfaller Stefan Löfvens besök med att Saudiarabien tänker börja verkställa straffet igen.
Så mycket för värdet av våra goda relationer.

avAnders Lindberg

ARTIKELN HANDLAR OM