Fruktar sträng dom på grund av Sverige

avPatrik Brenning

Norske professorn: Får för stor plats

1 av 2

Uppmärksamheten kring Therese Johaug kan påverka hennes dopningsdom.

Det menar norske dopningsexperten professor Dag Vidar Hanstad i VG och säger att svenska kritiker får för stor uppmärksamhet i den pågående dopningsdebatten.

– Det här handlar först och främst om rättssäkerhet och rättvisa.

Norsk skidsport är skakad efter att först Martin Johnsrud Sundby brutit mot dopningsreglerna och nu senaste Therese Johaug testats positivt för dopning. Johaug fastnade efter att enligt egen utsago ha fått en kräm mot brännsår på läpparna, som utan hennes vetskap innehöll en förbjuden anabol steroid, av sin läkare.

”Måste ta hänsyn”

Nu fruktar norske professorn och antidopningsexperten Dag Vidar Hanstad att Johaug kommer att straffas extra hårt för att Antidoping Norge vill försöka rädda nationens rykte genom att visa världen att de tar krafttag mot dopning.

– Alla dopingärenden är unika, så även detta. Då finns många element i Johaugs fall som bedömningskommittén måste ta hänsyn till. Hon ska inte behöva ta ansvar och straffas extra hårt för att Norge måste visa att vi är bäst i klassen på antidopningsarbete, säger Hanstad till VG och fortsätter:

– Om Therese Johaug skulle få två eller fyra års avstängning så har hela antidopningssystemet misslyckats. Det hade jag tyckt även om hon inte varit norska.

”Handlar om rättvisa”

Hanstad menar att pressen att göra ett exempel av Johaug framförallt kommer från Sverige. Nu varnar professorn den norska antidopningsorganisationen för att lyssna för mycket på de kritiska rösterna.

– Det här handlar först och främst om rättssäkerhet och rättvisa. Jag tycker att svenska tidningskrönikörer och de mest högljudda twittrarna får för mycket plats i debatten.

Dag Vidar Hanstad uppmanar nu alla att sätta Johaug-fallet i perspektiv.

– Talen för sex-sju år sedan visade att det bara fanns åtta-tio nationer med en riktigt bra antidopningsorganisation. Det finns inte mycket som talar för att det är bättre i dag. Internationellt diskuteras nu problem som statsfinansierad dopning, Wadas roll och organisationen av hela dopningsarbetet. Då blir ett läppbalsam som innehåller en anabol steroid en ganska liten sak. Jag inser att det väcker uppmärksamhet i Norge och Sverige men med visst perspektiv går det att acceptera.

ARTIKELN HANDLAR OM

USA-valet

Dopning