Mejla

Håkan Steen

Hoppet kommer från Vikarbyn

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4
Pauline Skött

NÖJE

Hoppet kommer från Vikarbyn. Eller, ja, den lilla orten i Dalarna har hur som helst fostrat en artist som nu hyllas av både Lorde och Katy Perry. Bara tre singlar in i karriären ser allting milt uttryckt väldigt lovande ut för Skott.

Förr skulle man slå igenom i Sverige först men i dag, när låtar sprids via länkar, finns det givetvis ingen anledning att inte omedelbart se hela världen som sin marknad.

25-åriga Skott, eller Pauline Skött som hon egentligen heter, lärde sig att bli låtskrivarproffs på en utbildning i Örnsköldsvik men kom fram till att hon ville sjunga sin musik själv. Snart fick hon kontrakt med heta brittiska skivbolaget Chess Club och har sedan i somras släppt de tre lysande singlarna ”Porcelain”, ”Amelia” och ”Lack of emotion”.

I somras spelade hon på Stay Out West i Göteborg men första riktiga spelningen i hemstaden Stockholm blir först i januari.

Däremot har Skott redan hunnit göra en radiospelning för BBC, intervjuas av Zane Lowe på Apples radiostation Beats 1, uppträda i Paris och London och få med en låt i tv-spelet ”Fifa 17”.

Givetvis hjälpte det till att Lorde twittrade ”lady, porcelain is the shit” och att Katy Perry, också på Twitter, utbrast ”HOLY SHIT! this song is vibes for days” om ”Wolf”. Låtarna har nu närmare tre miljoner spelningar var på Spotify.

Själv faller jag hårdast för senaste singeln ”Lack of emotion”, där Skott hittar en lite dämpat drömsk och egen plats någonstans i närheten av Bat For Lashes, Grimes och Florence + The Machine, med ett melodispråk som jag inbillar mig även röjer något om bakgrunden i folkmusik.

Skott växte nämligen upp bland folkmusiker i Vikarbyn utanför Rättvik och har sjungit allt ifrån Monica Zetterlund-jazz till Erik Axel Karlfeldt-poesi. En period var hon helt inne på att göra instrumental tv-spelsmusik inspirerad av spelet ”Final fantasy”.

Allt kommer samman i hennes låtar, som packas in av ett lager suggestivt beslöjad mystik, och dörren till ett bredare genombrott borde om bara en gnutta rättvisa existerar stå på vid gavel.

Själv vill Skott inte avslöja för mycket av vad som händer framöver, men enligt en intervju med Musikguiden i P3 lär det vara mer musik på gång ”väldigt snart”.

Är den bara i närheten av det som släppts hittills lär det säkert komma fler tweets från kända fans inom kort.

Publicerad: