Istanbuls nya flygplats blir störst i världen

Publicerad:
Uppdaterad:

Resa | Flyg

I oktober öppnar Turkiets nya flygplats som ska kunna ta emot 200 miljoner passagerare varje år.
Kostnaden för bygget sägs hamna på över hundra miljarder kronor – och har kostat många människoliv.

Välvda tak, pelare, robotguider och ett prisbelönat tulpanformat trafiktorn – Istanbuls nya flygplats är en orgie i futuristisk arkitektur. Och det är inte bara designen som är top notch, flygplatsen kommer även att bli världens största. I ett första skede ska man kunna ta emot 90 miljoner passagerare, men målet är att flygplatsen ska kunna hantera upp mot 200 miljoner resenärer när alla terminaler är färdiga 2028. Det är mer än någon annan flygplats i världen.

Senaste tekniken

Ytan kommer också att slå rekord. Det kommer att bli den största terminalen under ett och samma tak med en yta på en miljon kvadratmeter. Trafiktornet är tulpanformat och som taget ur en rymdfilm. Terminalen kommer att använda all den senaste tekniken för incheckningar och passkontroller. Restaurangområdet är 32 000 kvadratmeter stort och kommer att erbjuda allt från gourmet- till snabbmat.

1 av 3

Stort shoppingområde

Utanför den stora terminalen och de sex landningsbanorna skapas ett område med hotell, en stor park, en moské, konferensanläggning och ett medicinskt center. Flygplatsen kommer att ha världens största skattefria shoppingområde och Europas största parkeringsplats med plats för 24 000 bilar, enligt dailymail.co.uk.

Flygplatsen ligger 3,5 mil utanför Istanbul, men kommer ha täta kommunikationer med staden med både tåg, buss och tunnelbana.

Livsfarligt bygge

Arbetet med den gigantiska terminalen har väckt stor uppmärksamhet i hela världen. Inte bara för att den kommer att slå världsrekord utan även för att den krävt många byggarbetares liv. Dagens Nyheter som varit på plats vid terminalbygget har varit i kontakt med flera arbetare som beskriver det som en gravplats.

Tidningen Cumhuriyet skriver i en artikel att 400 arbetar kan ha omkommit i arbetsplatsolyckor under byggtiden. Det är uppgifter som kommer från arbetare på plats, officiella kanaler anger ett mycket lägre antal – 27 stycken sedan maj 2015 när bygget startade.

Flygplatsen beskrivs som president Recep Tayyip Erdogans skrytbygge och skulle till en början stå klar på hans födelsedag, men blev försenad. Bygget har kantats av anklagelser om korruption och byggfel.

Istanbuls nya flygplats har ännu inget namn, men kommer att bli värdens största.
Foto: Grimshaw, Nordic and Haptic
Istanbuls nya flygplats har ännu inget namn, men kommer att bli värdens största.

Ökad turistström

De senaste åren har turister ratat Turkiet på grund av terroristattacker. Men nu börjar besökarna återvända och i år har landet ökat stort i antalet bokningar i Sverige.

Flygplatsens första etapp är planerad att öppna den 29 oktober i år på Turkiets nationaldag. 2028 kommer hela flygplatsen att vara klar. Då kommer man att flytta den kommersiella trafiken från Ataturks flygplats som främst kommer ta emot fraktflyg och privata plan.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA