Norska ilskan efter OS-guldet: ”En skam”

Av: Andreas Käck, Malin Wahlberg, Simon Norberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport Player.

PYEONGCHANG/STOCKHOLM. Marit Björgen tog hjälp av Therese Johaug inför tremilen.

Efter guldsuccén rasar norske landslagschefen Vidar Löfshus mot att Johaug inte fick delta i OS.

– Det är en skam att FIS har stängt ut henne härifrån, säger han.

Norge tog flest medaljer av samtliga nationer under OS och i längdspåret var de som vanligt överlägsna. Där blev det totalt 14 medaljer och den sista tog Marit Björgen under tremilen på söndagsmorgonen.

”Är en skam”

Den norske landslagschefen Vidar Löfshus gladdes med framgångarna, men kunde ändå inte hålla sig borta från att beröra Therese Johaugs icke-medeverkan.

– Det är en skam att FIS har stängt ute henne härifrån. Jag hoppas att de själva ser att vi var bäst oavsett att de tog ifrån oss det, säger han i den mixade zonen efter damernas tremil.

Therese Johaug dömdes först till 13 månaders avstängning av det norska idrottsförbundet, men domen skärptes senare till 18 månader av CAS, internationella idrottsdomstolen. Detta efter att just FIS velat ta fallet vidare.

”Gav mig motivation”

Efter Marit Björgens guld i tremilen fick hon en hälsning av sin vän Therese Johaug – dessutom berättar Björgen att hon fick taktiska råd inför loppet.

– Jag pratade med Therese i går kväll och det gav mig motivation. Jag sa att jag ska tänka på henne där ute när jag blev trött, för Therese hade bara kört på. Therese betyder mycket för mig, hon är en del av den här guldmedaljen, säger Björgen.

Hon är – likt Vidar Löfshus – besviken på att Johaug inte fick delta.

– Ja, jag är också oenig med deras (Fis) dom. Therese hade detta OS som mål. Jag vet hur tufft det är för henne att tvingas sitta hemma och titta när vi tävlar, säger hon.

Johaug fått börja träna med landslaget igen och siktet är inställt på revansch i Seefeld-VM 2019.

Foto: TT

LÄS MER: OS TV-tider söndag 25 februari

LÄS MER: OS 2018: Alla dagar, alla grenar
LÄS MER: Medaljligan i OS 2018
LÄS MER: OS resultat 2018: Gren för gren

Publicerad:

LÄS VIDARE