Ratas från OS igen – rasande på SOK

avFredrik Jönsson

Foto: BILDBYRÅN
Matilda Ekholm och Glenn Östh.

Matilda Ekholm har kvalificerat sig till OS två gånger enligt internationella regler.

Men Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, har stoppat henne.

– Det är helt obegripligt, det finns ingenting som kan förklara varför jag inte får spela singel, säger Ekholm till Sportbladet.

– Jag skulle inte göra mitt jobb om jag tog ut henne, säger SOK:s sportchef Glenn Östh.

Matilda Ekholm var nyligen i Qatar och vann världskvalet i bordtennis inför OS i London.

29–åringen vann alla matcher och var enligt de internationella reglerna klar för de olympiska spelen. Men i dag meddelade SOK att Ekholm inte få vara med i OS.

– Jag har gråtit i ett par timmar här nu. Jag ville, jag ville hur mycket som helst åka till OS, säger Ekholm.

Hon är väldigt besviken på SOK, som även stoppade henne från OS i Peking 2008 då hon var kvalificerad enligt de internationella reglerna.

”Har gjort allt jag kunnat”

Ekholm är rankad 62:a i världen och känner själv att hon har haft en enorm utveckling de senaste året.

– Det enda jag har missat är Europa–kvalet till OS, jag spelade inte alls bra. Då kände jag så klart pressen när jag skulle till Qatar. Vi kollade med SOK om det var värt att åka, de sa att jag skulle åka och göra mitt bästa, säger Ekholm.

– Det hade ju räckt att bli åtta i singel för att få spela enligt de internationella reglerna. Men det räckte inte ens att vinna hela kvalet. Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta...jag har gjort allt jag kunnat.

”Det är helt obegripligt”

På herrsidan är Per Gerell, Jörgen Persson och Jens Lundqvist klara för OS. SOK:s motiveringen till den uttagningen är att de ska spela lag.

Ekholm tycker att det är märkligt att Gerell (rankad 69) och Persson (rankad 78) får spela singel – men inte hon.

– Det är helt obegripligt, det finns ingenting som kan förklara varför jag inte får spela singel när de får göra det, säger hon.

– Missförstå mig rätt. Jag tycker absolut att de är värdiga att spela, det finns ingenting mot det. De har all min respekt. Jag ska också spela om de ska spela, så är det bara.

Glenn Östh, sportchef hos SOK försvarar petningen så här:

– Herrarna kom sexa i lag–VM och uppfyller våra kriterier i och med det. Vi bedömer som en fördel att spela in sig i singel för de gör det andra nationerna också, säger Östh.

– Ni skriver världskval, men det är bara att titta på ITTF:s hemsida och kolla vilka hon har slagit. Världskvalet är ju när alla andra kval är gjorda. Titta på hur världskvalet såg ut, som man inte vet något om på förhand. Hon vinner alltså mot 93:e, 95:e, 129:e och 142:e rankade i sista matcherna.

”Gör jag inte mitt jobb”

Östh menar att SOK har gjort vad de har kunnat för att underlätta en uttagning, men det går inte att ta med Ekholm då hon inte uppfyller kriterierna.

– I nuläget har hon inte uppfyllt de kriterier som jag jobbar efter –och de kriterier bestäms via våra årsmöte. Det är en samlad bedömning från alla de olympiska sporter som talar om för mig och SOK om hur vi ska ta ut OS–truppen, säger Östh.

– Om jag tar ut henne gör jag inte mitt jobb. Jag har något jag måste förhålla mig till och det är vad årsmötet beslutar. Kalla det demokrati eller vad som helst, men jag måste utföra mitt jobb.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bordtennis