Okpu: ”Blir inte mycket bättre än så här...”

Robert Okpu synar omgången på GS75 • Systemförslaget och analyserna: ”Det går aldrig fortare än när en galopphäst släpps helt fri”

avTrav365

Foto: TR Bild
Galoppexperten Robert Okpus tipskörnika till dagens Grand Slam 75-tävlingar. Spikar och drag!

I dag är Jägersro Galopp värd för en av de mest  underskattade dagarna i svensk hästsport:

Svenskt Derby. Galoppderbyt, alltså.

Om ni bor i Skåneområdet – för allt ris i Kina, ta er dit! En tävlingsdag med fullblod, på sommaren, blir inte bättre än så här.

Mitt bästa derbyminne, vad gäller fullbloden, är utan tvekan från 2007. Redan när jag checkade in på Hotel Mäster Johan i Malmö, kvällen före derbyt, kände jag att Appel Au Maitre (“Kalla på Härskaren”, tror jag, men min franska är usel) kanske skulle vara den största kanonen som jag hittills sett på en svensk kapplöpningsbana, under min livstid.

Jag har skrivit en bok om kallblodet Järvsöfaks (Sportförlaget, 2005, slutsåld). Och ett album om varmblodet Victory Tilly (2006), tillsammans med Aftonbladets Michael Carlsson.

Poetry in motion

Men den här fuxen – Appel Au Maitre – kommer jag aldrig att glömma! Poetry in motion, om jag säger så.

Det går aldrig fortare än när än galopphäst släpps helt fri! Det var jockeyn Fredrik Johansson som vann med Appel Au Maitre 2007. Tyvärr rider ingen av mina absoluta favoritjockeys längre… Kim Andersen, Fredrik Johansson, Mark Larsen – dessa var gudabenådade artister i sadeln.

Men: Per-Anders Gråberg har tagit över (kan vinna derbyt i dag med Arctic Walz), och även Manuel Martinez rider derbyt nu. Ett superproffs!

OK. Nog snackat om dagen som sådan. Så här tror jag om spelet:

GS75-1: Mrs Loreen är Skandinaviens bästa sto på dirttrack. Vinner detta två gånger av tre. Korkat att inte spika. Blir hårt betrodd, men man komplicerar för mycket om man garderar här.

GS75-2: Be My Academy var grym i Pramms Memorial tidigare i år, och man kan tycka att det bara är derbyvinnaren från 2016, Duke of Derby, emot här. Men detta är en handicap. Hästarna bär alltså extra vikt i förhållande till hur bra dom är – och vill man gå för hela 10-miljoners­potten (ensam vinnare på GS75!) tar man alla. Det gör jag! 

GS75-3: Här provar jag med ett lås. Loppet är ihåligt, men Momentum vann Derby Consolation i fjol och kan således bana och distans. Dagens mest felstreckade häst och en möjlig chansspik!

Den enda motståndaren som egentligen oroar är högkapable 8 Gold Tyranny, men vad är dagsstatus där? 

Låser loppet på dessa…

GS75-4: Kan vara ett av de mest öppna derbyn som ridits i loppets 100-åriga historia! Men såg man Arctic Waltz förlora­ senast mot Sea Lieutenant är ju känslan att Arctic Walz vinner nu. 

Sea Lieutenant har tre raka segrar på full distans – och man kan hålla med “förståsigpåarna” om att detta är hästen att slå. 

Jag pratade i går med Svensk Galopps nuvarande vd Fredrik Reuterskiöld som själv vunnit två derbyn – och som alltid haft bättre koll på kollen än de flesta. Jag hann inte ens ställa frågan om derbyt
innan han sa:

Se upp för Couples!

Couples är en av topptränaren Franciso Castros tre hästar i
derbyt, och lär knappast ta sig över tio procent på strecken.
Given på kupongen.

Johnnybegood är en näst intill ostreckad häst, som delägs av travtränaren Lutfi Kolgjini. Känns faktiskt lite chanslös men jag tar med honom
på Hans Adielssons kompetens (två derbysegrar på 80-talet, innan han växlade över till trav). 

Och detta är den häst som mitt hjärta klappar mest för i årets derby! 

Barade, Square du Luynes och I and I kan också vinna, men av dessa känns Barade väldigt överstreckad. Och blir det inget tempo på löpet kan faktiskt 15 Gemstone ­leda hela vägen.

Jag tror inte att 13 Shake The Disease
vinner, men ni som har kassan i ordning, sprick inte på Manuel Martinez som har en äckligt hög högstanivå som jockey. Det blir inte hans första derbyseger på Jägersro om han grejar det. 

GS75-5: För jobbigt och för jämnt lopp att analysera. Flera fina hästar. Jag tar alla här!

Vågad chansspik

GS75-6: Står mellan de sprinters som är bäst på Jägersro. För mig mellan I Kirk och förra årets vinnare Land’s End.
Francisco Castro är fantastisk på att träna sprinters och de brukar gå bäst på “Jägers” – men jag chansspikar faktiskt I Kirk, är nog bästa hästen.

GS75-7: Här finns nog en av dagens mest underskattade hästar, Balen. Jag har sett honom löpa mot derbyhästarna tidigare i år, inte stort slagen men något ofokuserad. Blinkers på igen nu, tror han vinner!

 Vill man gardera tar man med Zahara och Master Blaster, kan inte se detta löp gå utanför dessa.

ROBERT OKPU

Här får du Sveriges vassaste spelservice 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM

Hästar

Galopp

Jägersro