Klart: Nordea flyttar till Finland

avJosefin Silverberg, Oskar Forsberg, Wilma Eliasson

Publicerad:
Uppdaterad:

I dag tog Nordeas bolagsstämma beslut att banken ska flytta huvudkontoret till Helsingfors.

Förslaget gick igenom efter att 96 procent av de röstberättigade röstade för.

– Vi är övertygade om att regler kommer att ändras både i EU och i Sverige. Med tiden blir det ett nollsummespel att flytta, säger Anders Oscarsson, ägaransvarig på AMF.

Styrelsen fattade beslutet om att flytta huvudkontoret från Stockholm till Helsingfors i Finland redan i september. Anledningen är att Nordea, som är Nordens största bank, vill vara en del av EU:s bankunion, som Sverige inte är medlem i.

Foto: Claudio Bresciani/TT
Björn Wahlroos, Nordeas styrelseordförande, och Casper von Koskull, Nordeas vd, under bankens årstämma på Grand Hotel i Stockholm.

Under torsdagen var det dags för bolagsstämman att ta beslut i frågan och flera storägare har redan sagt att de kommer att ge sitt godkännande till flytten som kan ske redan i höst.

– Beslutet bygger på de avgifter som svenska regeringen bestämt sig för att ta ut. Då blir det lägre om man går med i EU:s bankunion. Vi är övertygade om att regler kommer att ändras både i EU och i Sverige. Med tiden blir det ett nollsummespel, säger Anders Oscarsson, ägaransvarig på AMF, som motsätter sig flytten, till Aftonbladets reporter på plats vid stämman i Stockholm.

Upprörda känslor

Vid 16.15 röstade man i frågan och förslaget gick igenom efter att 96 procent av de röstberättigade röstade för.

På några håll var det upprörda känslor efter beskedet. Vissa aktieägare har ställts sig kritiska till förslaget och var inte glada över dagens besked.

Framförallt tycker man att styrelsen varit för ivriga med flytten och under bolagsstämman vädjade flera småaktieägare om att bordlägga frågan och vänta in det kommande valet, innan beslut fattas.

Förhoppningen har varit att reglerna för avgifter i Sverige kan komma att ändras.

– Nu kan vi tyvärr inte riktigt vänta, för att kostnaderna för att vänta ett år till är verkligen stora. Vi tappar en mycket stor del av den finansiella fördelen om vi skulle vänta ett år, sa Björn Wahlroos, Nordeas styrelseordförande, till journalister efter stämman.

Och något avslag blev det alltså inte. Istället vann ja-sidan med hela 96 procent av rösterna och därmed går flyttlasset till hösten.

Drygt 700 personer, både aktieägare och gäster, fanns på plats när beslutet klubbades igenom på Grand Hotel i Stockholm. Flera hitresta från Finland.

Både finska försäkringskoncernen Sampo och ägarrådgivaren ISS, som vägleder flera av de utländska delägarna, har länge varit för en flytt.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Nordea

AMF Fonder