Nye tränarens mål: Fotboll i världsklass

TT-SPORT

Fotboll. Doldisen Marcus Walfridson tar över som tränare för svenska mästarlaget Linköpings FC.

– Jag tog jobbet för att det är en utmaning, säger Walfridson.

36-åringen ersätter Kim Björkegren som lämnade LFC efter andra raka SM-guldet.

Walfridson är en doldis i svensk fotboll. Han har bott i Norge i tio år och har i huvudsak arbetat som ledarskapskonsult för skandinaviska klubbar det senaste året. Tidigare har han jobbat både som assisterande tränare och teknisk direktör i norska Mjøndalen.

– Här får jag chansen att jobba med spelare som har en inre drivkraft att utveckla sig själv. Även klubben vill utvecklas, så det blev en god matchning, säger han till TT om varför han tog jobbet.

– Mina kvalitéer är framför allt en tydlighet i ledarskapet och i arbetssättet och den taktiska aspekten. Vi ska spela fotboll i världsklass och för att göra det ska man använda spelarna man har på bästa sätt.

"Ska bli kul"

Kontraktet är skrivet på tre år och Walfridson ska även vara sportchef.

– Det tar tid att sätta sig in i damfotbollen i Sverige och han ska inte kastas in i det. Han har den titeln, men hans arbete sker i samarbete med övriga i organisationen, säger klubbdirektören Maria Hagström till TT.

Walfridson säger att han inte ser sin oerfarenhet av svensk damfotboll som något större problem och att förberedelserna inför nästa säsong redan har gjorts av Hagström. Att han inte tidigare jobbat med ett kvinnligt lag ser han inte heller som något hinder.

– Det är ju samma sport oavsett om det är män eller kvinnor. Att få jobba med kvinnor ska bli kul, säger han.

Kontakt genom tips

Hagström berättar att klubben fick kontakt med Walfridson genom ett tips från en gemensam bekant. Att mästarlaget valde en doldis framför en erfaren damallsvensk tränare, handlar om klubbens kravprofil, enligt Hagström:

– Vi har ganska unga spelare så vi vill ha en tränare som har bra ledaregenskaper och är bra på att utveckla spelare. Vi vill fortsätta att ligga i framkant i Sverige och inte bara utveckla klubben utan hela damfotbollen, säger hon.

TT