Valet 2018

Väljarna lyssnar inte – de har annat för sig

avLena Mellin

Partierna kan sluta anstränga sig. Det tycks inte spela någon roll vad de gör – väljarna bryr sig inte. I alla fall inte än.

Mindre än fem månader före valet ligger opinionen märkvärdigt still enligt Aftonbladet/Inizio.

Socialdemokraterna med Stefan Löfven i spetsen har gjort rader av utspel den senaste tiden. Bland annat om mobilförbud under lektionstid och förbud mot religiösa friskolor.

Men partiledningens flörtande med väljarna har inte burit frukt. Partiet ligger klart under förra valresultatet även om de ökar den här månaden.

Moderaterna, lett av Ulf Kristersson, har däremot har legat ganska lågt, de sparar på krutet till närmare valdagen. Men det betalar sig inte heller. De tappar stöd i den här mätningen.

Väljarna verkar helt enkelt inte ha börjat lyssna på partiernas lockrop. De sparar på sig till närmare valdagen. Nu har de annat för sig.

Men det finns det som talar emot den teorin. Bara 6,6 procent, omkring 400 000 personer, av väljarna uppger att de är osäkra på vilket parti de kommer att rösta på. Resten anser att de redan har bestämt sig.

Nåväl, om vi tittar på utvecklingen sedan förra valet ser det ut så här. Fyra partier har enligt Aftonbladet/Inizios väljarbarometer ett högre stöd i dag än de hade då. De är från vänster till höger V, KD, C och SD. Största ökningen står Centern för.

Tre partier har däremot lägre stöd i dag än de hade på valdagen. De är S, MP och L. Största tappet gör Miljöpartiet som i den här mätningen samlar fyra procent av väljarna men som tidigare legat under den nivån sedan i november förra året.

Moderaterna ligger i den här mätningen på exakt samma nivå som de gjorde i valet för fyra år sedan. Det betraktades som ett katastrofresultat.

Om man tittar på blocken blir bilden delvis annorlunda. De tre rödgröna partierna har tappat sammanlagt 5,8 procentenheter sedan valet. Medan Alliansen bara ökat med 1,9 procentenheter.

Resten av väljarna har gått till övriga partier, exempelvis Fi, eller till Sverigedemokraterna som ökat med tre procentenheter sedan den förra valdagen.

Just nu är det alltså fördel för Alliansen i dragkampen om makten. Men det kan ändra sig snabbare än snabbt. En skandal, en naturkatastrof eller någon annan plötslig, oväntad och stor nyhetshändelse kan göra väljarna väldigt snabbfotade.

Dessutom är det flera partier som balanserar kring den fyraprocentsspärr som avgör om ett parti kommer in i riksdagen eller inte. Det kan, oavsett blockens totala röstandel, avgöra vem som blir statsminister – Löfven eller Kristersson.

Till sist ett par ord om utmanarna på högerkanten, Alternativ för Sverige och Medborgerlig samling. De nämns i Inizio-barometern. Men stödet för dem är så marginellt att det inte går att mäta.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

ARTIKELN HANDLAR OM