Ryska troll försökte tysta min Putinkritik

Debattören: De hyllar Ryssland, spyr galla över västvärlden och sprider konspirationsteorier

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Genom att skicka ut sina trollarméer försöker Ryssland kväva all kritisk debatt om landet, skriver debattören.
Foto: FREDRIK PERSSON
Genom att skicka ut sina trollarméer försöker Ryssland kväva all kritisk debatt om landet, skriver debattören.

DEBATT. Jag skrev en debattartikel om Ryssland i Aftonbladet häromveckan. Jag skrev den med anledning av presidentvalet som innebär att Putin har styrt Ryssland i 20 år när mandatperioden är över. Men framförallt beskrev jag utvecklingen i Ryssland mot bakgrund av den ryska regimens mordförsök på dubbelagenten Sergei Skripal och hans dotter Yulia med kemiska vapen i Storbritannien.

Jag under mina snart 20 år i politiken aldrig dragit mig för att diskutera och skriva om kontroversiella frågor. Jag kan rentav uppskatta att polemisera i vad många kan uppfatta som känsliga frågor, från snus och spel till den pågående konflikten i Göteborgs hamn. Således har jag, som sig bör, fått många och kraftfulla mothugg eftersom det känsliga ofta går hand i hand med hyckleriet. Men ingenting kommer faktiskt i närheten av den storm jag mötte efter att jag skrev min artikel om Ryssland.

Ryssland har under Putins styre utvecklats till en diktatur, som inte skyr några medel – inte ens mord eller vapenmakt – för att få sin vilja igenom.

Mordförsöket är bara en i raden av aggressiva handlingar från Ryssland de senaste åren.

I debattartikeln argumenterade jag för att Europa måste förstå situationens allvar och ge sitt fulla, samordnade och oreserverade stöd till Storbritannien. Ryssland söndrar och härskar och har gnuggat händerna över Brexit.

Men det här går bortom Brexit och handlar om den europeiska säkerheten och vår kontinentens framtid i fred och frihet. Ett angrepp på Storbritannien är ett angrepp på hela Europa.

Jag lade upp artikeln på min officiella Facebooksida. Eftersom jag lägger upp ett par artiklar där varje vecka har det med tiden blivit ganska många. Men jag har aldrig varit med om något liknande. Det tog inte många timmar innan jag av vänner blev uppmärksammad på att kommentarsfältet var nedlusad med hätska och konspiratoriska kommentarer.

Jag är ingen expert på rysk propaganda på nätet men jag kan konstatera att jag aldrig har fått så många kommentarer på någon annan artikel jag har skrivit. Det är ett virrvarr av vilseledande information, propaganda och rena lögner.

De sansade röster som finns och som vill diskutera sakfrågan – också sådana som inte håller med mig – dränks i den våg av konspirationsteorier som fullständigt dominerar. All möjlighet till saklig debatt kvävs effektivt i sin linda.

Jag ägnade en kort stund åt att gå igenom de 15-20 mest uppmärksammade kommentarerna till artikeln. Det framstod alltmer som en trollarmé. Jag gör inte anspråk på någon vetenskaplighet med det kan ändå ge en fingervisning om hur det förhåller sig. En tredjedel av profilerna framstår som rena fejkkonton. Deras profiler är nyligen registrerade. De hade alla valt att göra sina listor med vänner dold. De länkar till bara till pro-ryskt material.

Deras inlägg har en sak gemensamt. De hyllar Ryssland, spyr galla över västvärlden och sprider sina konspirationsteorier. Det rör sig alltifrån rena personangrepp på mig till attacker på svenska medier, politiska partier och det demokratiska systemet.

Det går också att skönja ett mönster, där samma Facebookkonton stöder varandra, genom att kommentera och gilla varandras kommentarer.

Några tycks alltså vara organiserade troll, medan andra är bara är nyttiga idioter. Deras kommentarer följer samma mönster.

Sammantaget kortsluter detta på ett mycket effektivt all slags saklig debatt och den som läser tråden får lätt intrycket att det är alla utom Rysslands Putin som är boven i dramat.

Jag gillar en tuff debatt och uppskattar väl underbyggd och saklig argumentation. Men det här har inget med det att göra.

Det här är ett försök att döda debatten och avskräcka människor från att kommentera Ryssland och Rysslands förehavanden. Jag kan givetvis inte med säkerhet säga att det här är dirigerat av en rysk trollfabrik på andra sidan Östersjön, men lika lite tror jag att det här är en tillfällighet.

Brittiska forskare uppskattar att det bara i Storbritannien finns 150 000 ryska trollkonton i landet och Aftonbladet rapporterade nyligen att målet med den ryska propagandan i Sverige är att skapa kaos vid riksdagsvalet.

Oavsett förstår jag mycket väl om personer som inte har varit med i politiken lika länge som jag drar sig för att skriva om Ryssland, och särskilt att skriva en andra gång om Ryssland.

Responsen på min artikel bekräftar samtidigt testen jag förde fram i Aftonbladetartikeln: Behovet av sammanhållning i EU och att kalla en spade för en spade. Åtminstone tio medlemsstater förbereder att slänga ut ryska diplomater. Sverige bör göra samma sak.

Putin är en skrupelfri diktator med maktambitioner som hotar hela Europa och västvärlden.


Christofer Fjellner, Europaparlamentariker (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE