Trafikverkets uppmaning: ”Byt inte till sommardäck”

avAdam Westin, Josefin Silverberg, Sebastian Laneby

Det är halt på flera håll i Sydsverige och Trafikverket uppmanar till försiktighet på vägarna.

E4 norr om Huskvarna påverkas hela dagen efter en olycka på måndagskvällen då en last med frukt och grönt välte.

– Vårt generella tips är att inte tro att man kan använda sommardäcken ännu, läget kan skifta snabbt till riktigt vinterväglag, säger Brita Lundqvist på Trafikverket.

Väst- och Sydsverige påverkas av kylan och snön som orsakar halka på vägarna.

– Det är viss trafikpåverkan med lastbilar som har svårt att ta sig upp i backar, säger Brita Lundqvist vid Trafikverket.

Vid 22.41 på måndagskvällen inträffade trafikolyckan på E4 norr om Huskvarna – men trafiken väntas påverkas hela tisdagen.

– Vi hoppas kunna öppna ett körfält i södergående riktning vid 08.00, men sluttiden är satt till klockan 16. Det är väldigt stor trafikpåverkan, säger Yasmine Boulechfar vid Trafikverkets presstjänst.

Lastbil körde in i lastbilssläp

Trafiken är avstängd i södergående riktning, där trafiken leds om. Ett körfält är öppet norrgående, men Trafikverket uppger att det är risk för köbildning.

Polis, ambulans och räddningstjänst kallades till olycksplatsen på måndagskvällen då en lastbil med släp välte över vägen av oklar anledning. En annan lastbil körde då in släpet.

Två personer fick föras till sjukhus, men skadorna bedöms inte som allvarliga, enligt polisen.

1 av 2 | Foto: Pontus Stenberg
Bärgare på plats efter lastbilsolyckan.

”Det rullar meloner”

Lasten – bestående av frukt och grönsaker – har åkt ut över vägbanan, uppger Aftonbladets fotograf på plats.

– Det rullar meloner och alla möjliga frukt och grönsaker. Så det är väl någon mataffär som inte fått sin färskvaruleverans, säger Pontus Stenberg.

Polisen bekräftar att det är frukt och grönt som vält ut.

– Jag hörde att det var apelsiner, så det kan kan ha varit en blandning av allt möjligt frukt och grönt, säger Tor Sevelius, vakthavande befäl vid polisen.

Räddningstjänsten har tillkallats under morgonen för att bistå vid ett oljeutsläpp.

Så leds trafiken om

Bärgningsarbetet påbörjades sent på måndagskvällen. Efter olyckan var det totalstopp i båda riktningar.

Ett fält i norrgående riktning kunde öppnas under natten, men södergående trafik leds om på väg 990 mot Ölmstad och väg 993 mot Brunstorp.

– Omledningsvägen saltas nu hela tiden för att hålla trafiken igång. Där har trafiken än så länge flutit på bra, säger Yasmine Boulechfar vid Trafikverkets presstjänst.

Köer och avstängda vägar

Det är mycket halt på vägarna i Jönköpingstrakten och i andra områden i Väst- och Sydsverige. Polisen rapporterar om två olyckor på riksväg 40 i Göteborgsbacken.

Vid 7-tiden körde en personbil in i vajerräcket, tio minuter senare inträffade ytterligare en singelolycka i Göteborgsbacken vilket innebär långa köer i trafiken.

I Göteborg har Västtrafik ställt in flera turer och bussar har svårt att ta sig fram efter det kraftiga snöfallet.

– Det har kommit mängder med snö, men det har varit ganska lugnt med trafikolyckor ändå. I Halland har vi haft ett par stycken, säger Peter Adlersson, presstalesperson vid polisen.

Väg 15 har stängts av efter en olycka uppger Hallandsposten. En personbil har krockat med lokalbuss, ingen ska ha skadats men det ska vara rörigt på platsen.

Byt inte till sommardäck ännu

Trafikverket följer väderläget inför påskhelgen då många väntas ta sig ut på vägarna. Än så länge är det svårt att sia om hur det kommer att se ut, menar Brita Lundqvist på Trafikverket.

– Vårt generella tips är att inte tro att man kan använda sommardäcken ännu, läget kan skifta snabbt till riktigt vinterväglag, säger hon.

Så många trafikolyckor sker årligen 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM

Huskvarna

Trafik