Oväder orsakar trafikkaos i Jämtland

avSofie Strandberg, Tobias Österberg

NYHETER

Räddningschefen: "Stanna inomhus"

I Åre blåste det kraftigt på torsdagskvällen. Sportlovsfirare höll sig inomhus.

Kraftigt snöfall och hårda vindar orsakar trafikkaos i stora delar av Jämtlandsfjällen.

Många bilar sitter fast på vägarna. Mest kaotisk har det varit på E14 mellan Åre och Storlien där ett 60-tal bilar suttit fast.

– Vi försöker få loss alla bilarna med Vägverkets hjälp, säger Håkan Olsen vid Norra Jämtlands räddningsförbund.

Inga personer har skadats, däremot har många blivit sittande fast i sina bilar i väntan på att bli undsatta.

Med hjälp av bandvagnar har räddningstjänsten hjälpt ett par familjer som suttit fast i bil ensligt ute i terrängen i norra Jämtland.

Mest kaotisk har det varit på E14 mellan Åre och Storlien där ett 60-tal bilar suttit fast.

Redan vid lunchtid började stora problem uppstå i trafiken och läget har förvärrats under eftermiddagen.

Det snöade kraftigt och blåste upp mot 30 meter per sekund.

"Stanna inomhus"

I ett viktigt meddelande till allmänheten uppmanar räddningschefen i norra Jämtland alla som befinner sig i området att stanna inomhus.

– Det är turistperiod just nu och väldigt mycket folk är i omlopp, därför ville vi verkligen gå ut och varna för ovädret, säger Håkan Olsen vid Norra Jämtlands räddningsförbund.

Enligt Vägverket är det svårt för snöröjarna att ta sig fram då sikten är stort sett obefintlig.

E14 avstängd

Flera vägar stängdes av under eftermiddagen, bland andra den stora trafikpulsådern E14 mellan Trondheim och Östersund mellan norska gränsen och Staa.

– Även de vägar som fortfarande är öppna i västra Jämtland är i stort sett oframkomliga och vi räknar med att problemen kommer att förvärras framåt kvällen då ovädret kommer att hålla i sig, säger Peter Borg.

Hemvärnet har hjälp till på flera sätt, bland annat med att dra loss en lastbil och försett bilister med vatten och smörgåsar.

En konvoj med plogbil framför går mot Åre och en konvoj kör mot Storlien. Men det driver igen på några minuter och därför går det väldigt sakta. Snöröjningen väntas pågå hela natten.

– Vi får nu indikationer på att ovädret börjar lugna ned sig, problemet är att det finns hundratals mil med småvägar som inte är röjda förrän under morgondagen, säger Håkan Olsen.

Klass 1-varning

Polisen har inte fått in några rapporterna om några allvarliga olyckor men har höjt beredskapen.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning, den minst allvarliga varningen, i Jämtlands- och Härjedalsfjällen. Ovädret har redan börjat avta och kommer att dra bort under natten.

– Det är helt klart besvärligt väder med hårda vindar och kraftiga snöbyar i fjällen. Vid fem-tiden uppmättes 27 meter per sekund på Klövsjöhöjden, säger Sten Laurin, metereolog på SMHI, till aftonbladet.se.