Fritt fram för tyska fildelare

Av: Robert Triches

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Åklagare gör inget åt nedladdning av musik och film ”för privat bruk”

I en stor del av Tyskland är det från och med nu fritt fram för fildelare att ladda ner musik och film för eget bruk.

Gränsen går vid 3 000 låtar eller 200 filmer, enligt tyska åklagare.

Det är överåklagare Axel Stahl i delstaten Nordrhein-Westfalen som berättar för Süddeutsche Zeitung vad det är för regler som gäller för fildening.

– Det kommer fortfarande att vara olagligt att fildela, men vi kommer inte att försöka åtala de som inte laddar ner för kommersiellt bruk, säger han.

Resursfråga

Anledningen till att man vill dra en gräns för vilken fildelning som ska ”tillåtas” är helt enkelt tillgången på resurser. Bara det första halvåret i år har man loggat 25 000 ip-adresser som fildelat. Att lagföra alla dessa skulle kräva oerhörda resurser, enligt överåklagaren.

Den variant som man har valt är att det ska vara fritt fram att ladda ner upphovsrättsskyddat material till ett värde av motsvarande 3 000 euro, cirka 27 700 kronor.

– Vi räknar med att en musikfil är värd en euro och en film cirka 15 euro.

Det innebär att tyska fildelare skulle kunna ladda ner 3 000 låtar eller 200 filmer utan att dra ögonen på sig från it-polisen. Det är en nivå som väl motsvarar den bedömning som man gör i en rad andra delstater, säger Stahl.

Landsomfattande

– Vi är i gott sällskap, till exempel delstaterna Bayern, Baden-Württemberg, Sachsen och Sachsen-Anhalt gör samma bedömning säger Stahl som tror att samma synsätt kan bli landsomfattande också.

Han understryker dock att nedladdning av visst material långt under de angivna ”tillåtna” nivåerna skulle kunna leda till åtal.

– Till exempel om det handlar om en film som inte har släppts i Tyskland ännu.

Publicerad: