Jättetest: Bästa kryssningsfartyget

Av: Anders Hedberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Kryssningar

11 fartyg – 9 rederier: Hitta kryssningen som passar dig

Överst från vänster: Celebrity Reflection, Grandeur of the Seas och MSC Divina. Underst från vänster: Costa Fascinosa, Silver Spirit och Noordam.
Överst från vänster: Celebrity Reflection, Grandeur of the Seas och MSC Divina. Underst från vänster: Costa Fascinosa, Silver Spirit och Noordam.

Sugen på att testa kryssning?

Då gäller det att hamna på rätt fartyg för att inte bli besviken.

Resas kryssningsexpert hjälper dig att välja.

Anders Hedberg, Resas kryssningsreporter.

Det är stor skillnad på kryssning och kryssning.

Till att börja med skiljer sig de olika rederiernas inriktning åt. En del satsar mycket på maffiga pooldäck med vattenland och häftiga attraktioner för att locka barnfamiljer.

Andra erbjuder massor med alternativ för matglada, och vissa bjuder på skön lyx för kärlekspar som vill slippa stoj och stim.

Men ett och samma rederi kan ha över 20 olika fartyg i olika storleksklasser, så det gäller att även kolla på vad just det fartyg du tänkt resa med har att erbjuda. Det är exempelvis en väldigt stor skillnad på vad som finns ombord på Royal Caribbeans jättar Oasis och Allure of the Seas jämfört med Grandeur of the Seas, ett av deras minsta fartyg.

Läs vårt jättetest så ökar chansen att du hamnar helt rätt.

Så gjorde vi testet

Resas kryssningsreporter har de senaste åren rest med en rad olika kryssningsfartyg, som seglar för olika rederier.

Fartygen har betygsatts i tio olika kategorier, det gäller allt från hytter till pooler.

Det är alltid frestande att kalla det fartyg som får flest plus för ”bäst i test”. Men det gäller inte riktigt här.

Det viktiga är att de är bra på just det du vill ha ut av en kryssning, beroende på dina intressen. Rätt val för en stillsam, romantisk kryssning är förmodligen inte samma som för en fartfylld med hela familjen.

Inget fartyg är bra på allt.

Testade fartyg & rederier

BUDGET

Costa Fascinosa

Costa Cruises nyaste fartyg, som hade premiär i maj 2012. Fartyget är i samma storleksklass som förlista Costa Concorida, i samma klass ingår också Costa Favolosa, Costa Serena och Costa Pacifica.

Testrutt: Trieste–Dubrovnik–Split.

Antal nätter ombord: 2.

MSC Divina

MSC Cruises nyaste fartyg, som hade premiär i maj 2012. Ingår i rederiets så kallade Fantasia-klass, ihop med fartygen MSC Fantasia, MSC Splendida och kommande MSC Preziosa (premiär våren 2013).

Testrutt: Marseille–Civitavecchia (Rom).

Antal nätter ombord: 2.

Grandeur of the Seas

Ett av Royal Caribbeans äldsta och minsta fartyg. Byggt 1996 men renoverat senast i april/maj 2012. Ingår i den så kallade Vision-klassen tillsammans med Legend of the Seas, Rhapsody of the Seas, Splendour of the Seas, Vision of the Seas och Enchantment of the Seas.

Testrutt: Marseille–Korsika–Neapel–Sicielien–Malta–Palma de Mallorca.

Antal nätter ombord: 6.

Norwegian Breakaway

Fartyget, som seglar för Florida-baserade Norwegian Cruise Line, hade premiär i slutet av april 2013. Ett systerfartyg (Getaway) kommer vintern 2013/14.

Testrutt: Smygpremär på Nordsjön med start och mål i Rotterdam.

Antal nätter ombord: 2.

Quantum of the Seas

Ny jätte hos Royal Caribbean som hade premiär i november 2014. Ett fartyg med en rad spektakulära attraktioner ombord. Systerfartyget Antehm of the Seas kommer våren 2015.

Testrutt: Smygpremiär i Engelska kanalen med start och mål i Southampton.

Antal nätter ombord: 2.

Allure of the Seas

Världens största kryssningsfartyg (syster till Oasis of the Seas och kommande Harmony of the Seas). En 18 däck hög bjässe som känns som en flytande nöjespark och med ett brett utbud av attraktioner.

Testrutt: Barcelona-Rom.

Antal nätter ombord: 2.

MELLAN

Eurodam

Holland America Lines fartyg Eurodam hade premiär 2008. Det hör till rederiets för närvarande största största men är långt från de största bjässarna i kryssningsvärlden.

Testrutt: Köpenhamn–Bergen.

Antal nätter ombord: 2.

Noordam

Seglar också för Holland America Line och hade premiär 2006. Det är snäppet mindre än rederiets största och systerfartyg till de andra ”väderstrecks-fartygen” Oosterdam, Westerdam och Zuiderdam.

Testrutt: Civitavecchia (Rom)–Livorno–Monaco–Barcelona.

Antal nätter ombord: 3.

Celebrity Reflection

Celebrity Cruises nyaste fartyg, som hade premiär i oktober 2012. Ingår i den så kallade Solstice-klassen med fartygen Celebrity Solstice, Silhouette, Equinox och Eclipse.

Testrutt: Eemshaven–Amsterdam, en smygpremiär på Nordsjön.

Antal nätter ombord: 2.

LYX

Europa 2

Rankat som världens bästa kryssningsfartyg av Berlitz Cruise Guide. Ett femstjärnigt fartyg som enligt rederiet Hapag-Lloyd ger flest kvadratmeter per gäst i kryssningsvärlden.

Testrutt: Antwerpen–Amsterdam–Hamburg.

Antal nätter ombord: 3.

Silver Spirit

Exklusiva italienska rederiet Silverseas flaggskepp. Hade premiär 2009, är 199 meter långt och tar 540 gäster.

Testrutt: Kanarieöarna–Marocko–Madeira.

Antal nätter ombord: 5.

HURTIGRUTEN

Trollfjord

Ett av norska Hurtigrutens nyaste fartyg, byggt 2002. En blandning av skärgårdsbåt och kryssningsfartyg som går reguljärt mellan Bergen och Kirkenes med både kryssningsgäster, pendlare och gods.

Testrutt: Bergen-Trondheim.

Antal nätter ombord: 2.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM RESA