Bad om ursäkt - men fick historiskt hård kritik

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Tobias Billström bad om ursäkt för sina uttalanden om att de som tar hand om papperslösa inte är "blonda och blåögda".

Men trots det fick han en saftig offentlig avhyvling av Fredrik Reinfeldt.

Enligt uppgifter till Aftonbladet tycker statsministern att Billström slarvat och skött sitt jobb dåligt de senaste veckorna.

Drygt två dygn efter att migrationsminister Tobias Billström hade hamnat i blåsväder efter en uppmärksammad DN-intervju sågades han rejält av sin chef, statsminister Fredrik Reinfeldt.

I intervjun hade Billström sagt att papperslösa ofta göms av landsmän "som inte alls är blonda och blåögda". Dessutom propagerade han emot sin egen regerings proposition om papperslösas rätt till gymnasieutbildning. Det var inte första gången som migrationsministern hamnade i trubbel efter intervjuer de senaste veckorna.

Kritikerstorm

Trots att han redan i måndags bad om ursäkt för det senaste exemplet så vällde en stor kritikerstorm över honom - som kom från både vänster- och högerkanten.

I morse krävde S-ledaren Stefan Löfven att statsministern skulle sätta ned foten i frågan.

– Man ska inte ha en diskussion om hud- eller hårfärg i Sverige, sa han.

Bara några timmar senare mötte Reinfeldt media i Riksdagen. Han var då mycket hård i sin kritik av Billström, som han enligt uppgifter till Aftonbladet tycker har slarvat alldeles för mycket på sistone.

– Det är försvårande att det har skett vid flera tillfällen. Därför har jag gjort klart för Tobias Billström att vägen för att återvinna förtroendet går via att han håller sig till den humana inriktning vi har på politiken, säger Reinfeldt till TT.

Han sa också att han har förtroende för Billström - tills annat anges.

SD rycker fram

Enligt vad Aftonbladet erfar ska statsministerns hårda ton vara ett försök att få slut på de spekulationer som funnits om att regeringen, och framför allt Moderaterna, håller på att tuffa till sin asyl- och migrationspolitik. För bara två månader sedan tillsatte M arbetsgrupp som ska se över migrationspolitiken, som leds av just Billström.

Dessutom har regeringens samarbete med Miljöpartiet gnisslat på sistone, och man har kunnat se Sverigedemokraterna rycka fram i opinionen.

Aftonbladet källor berättar att Reinfeldt sagt till Billström att han - till skillnad från tidigare - inte varit tillräckligt förberedd och ödmjuk i sitt jobb på sistone. 

Billström ville i går inte göra några fler uttalanden i ärendet. Han lät i stället hälsa via sin pressekreterare att han kommer arbeta vidare i den anda statsministern ger uttryck för.

Historiskt hård kritik

Statsvetaren Tommy Möller vid Stockholm universitet var i går mycket förvånad över Reinfeldts brutala sågning.

– Jag kan inte tänka mig något exempel från svensk politisk historia där en statsminister riktat så pass hård kritik mot en ledamot i regeringen. Det normala vid den här typen av motsättningar, det som är praxis, är att avgå, säger han till TT.

Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) var en av dem som tyckte att Billströms uttalanden i DN var anmärkningsvärda men att det nu är dags att gå vidare efter att han bett om ursäkt.

– Tobias Billström har ju i praktisk politik som minister möjliggjort att fler än någonsin i modern tid har kunnat ta sig till Sverige. Därför är det så klart svårt att beskylla honom för att ha unkna mörkeråsikter, säger han.

Publicerad: