Ryssland vill ha daglig vapenvila i Syrien

avAftonbladet

1 av 3 | Foto: Alexei Nikolsky / AP
Vladimir Putin.

I ett utspel har Rysslands president Vladimir Putin gett order om en daglig humanitär vapenvila i östra Ghouta i Syrien.

Med en vapenvila under fem timmar per dag ska civila ges möjlighet att ta sig ur det rebellkontrollerade området, uppger TT.

Från och med imorgon, tisdag, ska vapenvila råda mellan klockan 9 och 14 lokal tid, enligt Reuters som hänvisar till ryska nyhetsbyrån Ria.
Vapnen ska från och med tisdagen tystna mellan 9 och 14 lokal tid, rapporterar Reuters med hänvisning till den ryska nyhetsbyrån Ria. Försvarsminister Sergej Sjojgu säger också att en humanitär korridor ska öppnas för att tillåta civila att lämna östra Ghouta. När det kan ske ska meddelas senare.
Det framgår inte av försvarsminister Sergej Sjojgus uttalande om den syriska regeringen eller de allierade styrkorna gått med på ett dagligt eld-upphör.

Det ryska beslutet kommer två dagar efter att FN:s säkerhetsråd krävt en månadslång humanitär vapenvila i Syrien. Av allt att döma vill Ryssland, som stöttar den syriska regimen, tömma östra Ghouta på civila inför en slutoffensiv mot rebellgrupperna som kontrollerar enklaven nära huvudstaden Damaskus, skriver TT.

Wallström inte imponerad

Utrikesminister Margot Wallström (S) är föga imponerad av det ryska utspelet.
– Nej, jag måste vara alldeles tydlig: den här resolutionen är tillämplig för hela Syrien och det är ett 30 dagars eldupphör. Det är inte något som är styckevis och delat - utan det här är vad det handlar om, säger Wallström till TT.
– I stället ska man se till att få till stånd detta eldupphör och tillåta ambulanser och hjälppersonal att komma in i Syrien nu, säger Wallström.
Minst 30 människor uppges ha dödats i fortsatta flygattacker mot östra Ghouta. En familj på ett tiotal personer begravdes levande när en byggnad i Ghouta-områdets största stadsdel Douma förstördes i luftangreppet, enligt det oppositionella SOHR som bevakar kriget från Storbritannien.
FN:s generalsekreterare António Guterres manar till att säkerhetsrådets resolution om en månadslång vapenvila i Syrien "omedelbart ska genomföras och upprätthållas", skriver AFP.
I vapenvilan, som FN:s säkerhetsråd röstade fram i helgen, undantas operationer mot terrorister – vilket regimen och dess allierade hänvisar till när de fortsätter att bomba.

”Extremt oroad”

EU:s utrikeschef Federica Mogherini uppmanar Ryssland, Iran och Turkiet att se till att Syrien-resolutionen blir en framgång.
– Jag är extremt oroad och det är också utrikesministrarna över den ökade militära aktiviteten i hela Syrien, från olika aktörer, främst från regimen och dess anhängare, säger Mogherini, enligt TT.
Över 500 civila har dödats i luftangrepp mot östra Ghouta sedan den 18 februari, uppger SOHR. Bland de döda finns över 130 barn.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ghouta

Syrien

Ryssland