Expo: Makabert att dela in passagerare

avIda Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Bussresenärer har delats in efter hudfärg och efternamn.

Ett exempel på extrem vardagsrasism, menar Daniel Poohl, chefredaktör för antirasistiska tidningen Expo.

– Vi vet att det finns människor som känner att de inte är med på samma villkor i vardagen. Men kanske inte på det här övertydliga sättet, säger han till Aftonbladet.

Resenärer som skulle åka buss till Eckerölinjens färjor delades in i olika bussar efter hudfärg.

Hos Viking Line delades passagerarna efter listor med namn som lät svenska och utländska.

– Det låter makabert. Det är klart att det förekommer en diskriminering i det svenska samhället men den här typen av övertydliga exempel är ovanliga, säger Daniel Poohl.

”Horribelt”

Han har följt medierapporteringen om de indelade busspassagerarna och han är upprörd.

– Om uppgifterna stämmer är det horribelt. Jag förstår inte logiken bakom beslutet att dela upp passagerare på det här viset. Om de stämmer är de tyvärr ett exempel på att diskriminerande och rasistiska stereotyper och föreställningar lever i vårt samhälle, säger han.

”Otroligt allvarligt”

Lina Gidlund är verksamhetschef vid Diskrimineringsbyrån i Uppsala uppmanar de drabbade att anmäla händelsen till dem. Men även att de utpekade bolagen tar sitt ansvar.

– De här uppgifterna är otroligt allvarligt och det är något som vi kommer att vilja följa upp. Det är viktigt att ledningen känner till att de har ett ansvar även om initiativet kommer från en enskild anställd, säger hon.

Diskrimineringsbyrån driver i första hand inte fall till domstol utan avgör ärenden i förlikningsförhandlingar. Följden av det kan bli att passagerarna får ersättning för det de utsatts för och utbildning för företagen. 

– Vi kan dels titta på de drabbade personernas berättelser och vi kan undersöka omständigheterna runt omkring. Vi uppmanar även resenärer som fick åka med de ”etniskt svenska” bussarna att höra av sig till oss, deras vittnesmål är också viktiga för att vi ska kunna få en bild av vad som hänt, säger hon till Aftonbladet.  

Publicerad: