”Jag hade inte överlevt annars”

Publicerad:
Uppdaterad:

Erika, 28, hade inte klarat sig utan blodgivare

Erika Agering genomgick en hjärtoperation som tvååring.

I dag mår hon bra, men hon glömmer inte att hon har anonyma blodgivare att tacka för sitt liv.

– Jag hade inte överlevt annars, säger hon.

TACKSAM Erika Agering hade inte kunnat operera hjärtat om det inte vore för blodgivarna. För detta är hon evigt tacksam.
Foto: Sven-Olof Englund
TACKSAM Erika Agering hade inte kunnat operera hjärtat om det inte vore för blodgivarna. För detta är hon evigt tacksam.

Erika Agering, 28, föddes tillsammans med en tvilling i Helsingborg 1979. Hon har ett medfött hjärtfel och vägde 1,2 kilo när hon föddes fem veckor för tidigt med kejsarsnitt.

– Jag var i väldigt dåligt skick när jag föddes, så pass att de inte ville ge mig till min mamma utan att hon skulle fokusera på tvillingen hon hade, säger Erika Agering till aftonbladet.se.

Nöddöptes i fikarummet

Erika nöddöptes i fikarummet på Helsingborgs sjukhus, eftersom ingen trodde att hon skulle överleva – men det gjorde hon.

Som bebis fick hon genomgå ett ingrepp där man för in en kamera för att kunna se förträngningen i hjärtat.

– Där var min pappa med och han säger att det såg ut som ett slaktbord. De pumpade in lika mycket blod som sprutade ut, jag vet att jag fick mycket blod där, säger Erika Agering.

Erika var inte ens tre år fyllda i mars 1982, när hon opererades.

– Då opererade de bort den största delen av förträngningen på aorta. Då fick jag också blod – jag hade inte överlevt annars. Det finns inget annat sätt att genomföra den operationen.

Klarade dykarcertifikatet

I dag mår Erika Agering bra.

– Jag är en av de få som har dykarcertifikat trots blåsljud på hjärtat. Lagligt i alla fall, säger hon och skrattar.

Hon har svårt att sätta sig in i sina känslor för människorna som räddade hennes liv, både de som gav blod, de som har donerat organ till forskning och läkarna.

– Själv kan jag inte ge blod tyvärr, jag har försökt, tro mig. Men jag väger för lite så de kan inte ta den procenten de vill ha. Jag känner i alla fall en enorm tacksamhet. Jag är en av de första generationerna som har lyckats överleva det här.

Emma Löfgren

Publicerad: