Borg hittar felet –men löser det inte

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

1 av 2

Anders Borg ger sig på de bidragsberoende! Socialdemokratin slåss för rätten till bidrag.

Men bortser vi från den ideologiska trätan där vänsterblocket anklagar regeringen för att skapa stora klassklyftor och regeringen upprepar sitt mantra om arbetslinjen, lyfter den här budgeten på ett tydligt sätt systemfelen i välfärden.

Det går inte att förneka att trygghetssystemen också har blivit ett fängelse för många som dessutom har små möjligheter att ta sig därifrån.

Ta de deltidsarbetslösa som ett lysande exempel. En deltidsarbetslös har haft rätt i 18 år att stämpla upp till en heltid. Mer eller mindre livstid med andra ord. Det innebär att deltidsarbetslösheten med politikernas goda minne är permanentad. Under alla år som gått har inte en regering på allvar tagit i problemet – nämligen arbetsgivarnas oförmåga att organisera jobben bättre. Anders Borg ger också arbetsgivarna fri lejd. Inte ska dom behöva anstränga sig.

De deltidsarbetslösa som gärna skulle jobba heltid blir alltid förlorarna.

Slutsatsen blir att socialdemokraterna använder trygghetssystemen när politiken inte kan lösa människors problem vare sig det gäller långtidsarbetslöshet eller heltid. Alliansen skyller på trygghetssystemen och anklagar individen för att vara lat.

Arbetslinjen snackar alla om, men vem har lösningen på problemet?

Lotta Gröning

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN