”För många moderater har gjort fel”

Av: Johanna Melén, Niklas Strömberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Fredrik Reinfeldt erkänner problem med skattemoralen

Ledande moderater som betalar för svarta tjänster är ett problem för partiet.

Det erkänner nu moderatledaren och statsminister Fredrik Reinfeldt.

– Det är alldeles för många moderater som har gjort fel, säger han.

De nya moderaterna lever inte som de lär. Trots en hög moralprofil avslöjas toppmoderat efter toppmoderat med att ha betalat för svarta tjänster.

Knappt hade Nicola Clase ersatt sparkade Ulrica Schenström som statsministerns närmaste medarbetare förrän hon blev ett moraliskt problem: Svarta byggtjänster för tiotusentals kronor. I går kom nästa smäll. EU-parlamentarikern Charlotte Cederschiöld och maken Carl Cederschiöld har i tretton års tid anlitat svart städhjälp.

Tålamodet tryter

Även finansminister Anders Borg, socialförsäkringsminister Christina Husmark Pehrsson och handelsminister Ewa Björling - alla moderater - har struntat i skatten för tjänster utförda i det egna hemmet.

Bland ledande moderater runt om i landet börjar tålamodet ta slut. Skandalerna kostar för mycket. Moderatledaren och statsminister Fredrik Reinfeldt måste agera.

När Aftonbladet mötte Reinfeldt i Helsingfors i dag erkände han att frågan har blivit ett problem för partiet.

Vill ha diskussion

– Det är alldeles för många moderater som har gjort fel, sa Reinfeldt.

– En del av detta gör mig väldigt besviken eftersom det inte är någon ny diskussion. Nu ligger ett ansvar på mig att ta fortsatt initiativ i frågan. Det måste leda vidare i diskussioner om etik och om hur vi agerar i förtroendeurval inför kommande val.

Reinfeldt utesluter inte att den senaste tidens skandaler kan påverka förtroendet för den moderatledda regeringen.

– Vi får se, jag tror att allting som händer påverkar. Nu ska jag möta människors ilska över att det har gått till så här med besked om att vi i moderaterna har mer att göra när det gäller synen på hur man ska förhålla sig till skatteregler av olika slag.

Svårt att mäta

Reinfeldt sa att avslöjandet om svarta tjänster inte påverkat hans förtroende för statssekreterare Nicola Clase. Charlotte och Carl Cederschiölds skattemoral ville statsministern inte uttala sig om.

– Jag känner inte till de exakta detaljerna, sa Reinfeldt.

Vid dagens pressträff fick han också frågan om moderaterna utmärker sig när det gäller dålig skattemoral.

– Det vet jag faktiskt inte. Jag tror att det är väldigt svårt att mäta det, men det är alldeles för mycket moderaterna som stått i fokus nu.

Publicerad: