”Tänkte alla tankar, det värsta”

Oscar Möller tillbaka i Skellefteå

avJohan Håkansson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Oscar Möller privat / Johan Håkansson
Charlotte och Oscar Möller

SKELLEFTEÅ. Efter veckor av känslomässigt kaos var Oscar Möller tillbaka på sin första träning med Skellefteå AIK.

– Det har varit en berg-och-dalbana. Men det kändes underbart att få träffa grabbarna igen, säger han.

Det var den 9 januari som det blev känt att Oscar Möller, 28, och hans familj hade en annan match att gå. En betydligt viktigare än vilken SM-final eller VM-final som helst.

Hans fru Charlotte hade drabbats av hjärntumör vilket förändrade tillvaron fullständigt. Möller tog timeout från hockeyn på obestämd tid, familjen återvände till Stockholm och de flesta trodde nog att stjärnforwarden hade spelat färdigt för den här säsongen.

Men i slutet av januari opererades Charlotte på Karolinska sjukhuset. Operationen gick bra och under onsdagen kunde hela familjen återvända till Skellefteå.

På träningen dagen efter var Möller ute på isen en halvtimme innan övriga laget klev på. Han nötte skott och skridskoåkning och såg verkligen ut att stortrivas.

– Det är verkligen jättekul att vara tillbaka. Att få träffa alla igen och få prata av sig.

”Tänkt det värsta”

Redan under onsdagen träffade han Bud Holloway.

– Ja, han kom och hämtade en pulka som han skulle ge till några kompisar från utlandet. Resten av laget träffade jag här i dag.

Det blev ett känslomässigt återseende, med en hel del frågor.

– Ja, det är ju naturligt. Alla undrar och man försöker svara så gott man kan. Och under den här tiden har jag även haft bra kontakt med några i laget: Bud, Jimmie och Jocke främst. Även med Klockare i ledarstaben och läkaren Karin Lundblad.

Hur har den här tiden varit? Går det att beskriva?

– Upp och ner. Många tankar har snurrat i skallen. Vad händer nu? Innan man får en prognos var det mycket upp och ner, men nu är det mest stabilt.

Väntar sitt tredje barn

– Det var nog värst i början. Det här är ingenting man kan förbereda sig på. Alla reagerar säkert olika. Själv tänkte jag alla tankar: de bästa och de värsta. Vad kommer att hända? Vad kommer inte att hända.

Paret Möller har två barn, fem och två år, och väntar nu sitt tredje barn.

Hur mycket har äldsta barnet förstått av det ni gått igenom?

– Barn är barn och de förstår nog mer än man tror. Man får förklara övergripande. Så här är det: mamma har varit sjuk och doktorn ska göra så att mamma blir frisk.

Vad har ni fått veta av läkarna nu?

– Att läget just nu är stabilt men att det väntar strålbehandling till hösten.

Foto: Bildbyrån
Fansens hälsning till Möller

Hur har du och din fru påverkats av att tvingas gå igenom en sån här sak?

– Det händer säkert mycket som man inte tänker på. Annat är man medveten om. Man har reflekterat över det ena och det andra. Till exempel vad som betyder något?

Som ishockey?

– Det är ju mitt arbete, men samtidigt en sport som man utövat sedan man var fem. Man älskar det ju. Det är bra att kunna hålla fast vid. Men sätter man det samman med såna här saker eller ännu större saker, som krig och barn som har det svårt ute i världen, då blir det ju inte lika betydelsefullt.

Tackar för stödet

I kväll möter Skellefteå Linköping. Då kommer Möller inte att spela.

– Nej, det är för tidigt. Men vi siktar på tisdag, säger han.

Hur var det att träna igen efter flera veckors frånvaro?

– Det gick snabbt där ute. Men jag har haft tur som kunnat träna ett par gånger i veckan med ett division II-lag i Spånga, så jag har kunnat hålla igång skridskoåkningen.

Sedan beskedet kom att Charlotte Möller drabbats av en hjärntumör har familjen upplevt ett enormt stöd från hela Sverige.

– Ja, verkligen. Kanske blir det så för att man är en offentlig person. Det finns ju jättemånga andra som har samma situation som inte har hela Västra stå bakom sig. Vi är så otroligt tacksamma för allt stöd som fansen visat. Och andra klubbar i SHL, Luleås fans, Linköpings spelare… Det är svårt att sätta ord på, men vi är otroligt tacksamma.

Möller har bara spelat 14 matcher i SHL den här säsongen och svarat för 12 poäng (10+2).

Foto: Bildbyrån
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM