Åklagare vill ha ny rättegång om Kalamarksmordet

avChristoffer Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Livstidsdömde Kaj Linna beviljades resning för det uppmärksammade Kalamarkfallet.

I dag begärde åklagare Jens Göransson att fallet ska prövas på nytt i hovrätten, enligt ett pressmeddelande.

– Jag åberopar samma bevisning som den ursprungliga åklagaren hade i tingsrätten och hovrätten, både muntlig och skriftlig, säger Jens Göransson i en kommentar.

Foto: TT

Kaj Linna dömdes till livstids fängelse för mordet på Roger Lindberg och grov misshandel av dennes yngre bror i Kalamark 2004.

Linna dömdes mot sitt nekande och trots att det inte fanns teknisk bevisning som band honom till platsen.

I slutet av 2016 beviljades Kaj Linna resning av Högsta domstolen.

Högsta domstolen beslutade att Hovrätten för övre Norrland på nytt skulle pröva fallet. Kammaråklagare Jens Göransson utsågs att leda ärendet och gav under måndagen sitt beslut till hovrätten.

Ny huvudförhandling i maj

I ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten framgår att åklagaren på nytt vill pröva fallet i rätten.

– Det här innebär att jag utgår ifrån att det blir en prövning i hovrätten på de dagar som är preliminärt bokade i maj. Jag åberopar samma bevisning som den ursprungliga åklagaren hade i tingsrätten och hovrätten, både muntlig och skriftlig. Bevisningen kommer att kompletteras när den pågående förundersökningen är klar. Bland annat analyseras den trafik och de telefonuppkopplingar som gjordes då. Vilka ytterligare kompletteringar som är att vänta kan jag inte gå in på förrän förundersökningen är klar, säger Jens Göransson i ett pressmeddelande.

Huvudförhandlingen ska preliminärt starta den 9 maj och pågå i fem dagar under två veckors tid.

Åklagarens alternativ var att få till en ny rättegång eller att lägga ner åtalet, vilket hade inneburit att domstolen skulle försätta Linna på fri fot. Åklagaren hade också möjlighet att begära mer tid.

Systern: ”Vill se honom komma ut genom dörrarna”

Tidigare på måndagsmorgonen var Kaj Linnas syster Carita nervös inför måndagens besked.

– Det är så mycket känslor. Det är väldigt svårt att beskriva. Jag har kämpat för det här i 13 år. Jag vill se honom komma ut genom de där dörrarna, säger hon till Aftonbladet.

I podcasten ”Spår” framkom det att den dåvarande åklagarens huvudvittne lämnat felaktiga uppgifter i två tidigare rättegångar.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM