Kultur

Forskare och studenter i protest mot Orbán

Petter Larsson: Hela Ungern är inte förlorat till den auktoritära regimen

avPetter Larsson

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Foto: AP TT / NTB SCANPIX
Viktor Orbán, Ungerns premiärminister.

Den nya högerradikalismen är inte formellt antidemokratisk, utan auktoritär. Den vill använda majoritetsmakten till att tömma demokratin på innehåll och angriper den mångfald av institutioner som garanterar viss maktdelning.

Paradexemplet är Sverigedemokraternas idealland Ungern, där premiärminister Viktor Orbán öppet sagt sig förespråka vad han kallar en ”ny illiberal stat på nationell grund”.

Där står nu landets främsta utbildningsanstalt, Central european university (CEU), i skottgluggen. Med ett nytt lagförslag, som bland annat kräver att utländska lärosäten måste ha en filial i hemlandet, försöker regeringen driva det privata amerikanska universitetet ur landet.


Kritikernas tolkning är att man vill slå mot grundaren, finansmannen George Soros, som i Fidesz-regimens ögon representerar liberalism, mångkultur och västerländskt inflytande. Allt talar för att de har rätt. Förra året sa Orbán att ”Nästa år kommer Soros och hans krafter att tryckas ut”, och regeringen har redan angripet frivilligorganisationer som får stöd av Soros stiftelse Open society.

Men möjligen har Orbán underskattat motståndet. Inte bara har USA:s utrikesdepartement redan protesterat, utan också Ungerska vetenskapsakademin, över 500 forskare och mer än ett dussin Nobelpristagare. Och i måndags demonstrerade tio tusen studenter och akademiker till stöd för CEU.

Hela Ungern är ännu inte förlorat till den auktoritära demokratin. Det motstånd som finns behöver allt stöd det kan få.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ungern