Nederländernas ambassadör portas från Turkiet

avJoakim Magnå

Publicerad:
Uppdaterad:

Turkiet portar Nederländernas ambassadör och meddelar att kontakterna på regeringsnivå mellan länderna avbryts, uppger AP.

– Det här är en kris, säger Numan Kurtulmus, Turkiets biträdande premiärminister, vid en presskonferens.

1 av 2 | Foto: DYLAN MARTINEZ / TT
Turkiska demonstranter i Rotterdam.

De diplomatiska spänningarna mellan Nederländerna och Turkiet fortsätter.

Turkiets biträdande premiärminister, Numan Kurtulmus, förklarade på en presskonferens på måndagen att holländska diplomater nekas inträde i turkiskt luftrum. Nederländernas ambassadör i Turkiet, som för närvarande är på resande fot, nekas återvända.

Protester bröt ut

Beskedet kommer efter att Nederländerna i lördags nekat två turkiska ministrar inresa i landet. Socialminister Fatma Betul Sayan Kaya eskorterades från Rotterdam till den tyska gränsen. Den andre ministern var utrikesminister Mevlut Cavusoglu.

Oroligheter och protester bröt då ut på gatorna både i Rotterdam och Ankara. Den holländska polisen satte in vattenkanoner och ridande poliser för att skingra demonstranterna.

Nu säger Numan Kurtulmus att han kommer att rekommendera den turkiska regeringen att avbryta landets vänskapsavtal med Nederländerna.

”Vi orsakade inte krisen”

Sanktionerna kommer att gälla tills Nederländerna backar från sina handlingar, som Turkiet anser förolämpande.

– Det här är en kris och en djup sådan. Vi orsakade inte krisen eller tog den så här långt, säger den biträdande premiärministern, enligt AP.

De turkiska politikerna reste till Nederländerna för att kampanja inför folkomröstningen i Turkiet den 16 april – en omröstning som kan ge president Recep Tayyip Erdogan mer makt. Runt 400 000 människor med anknytning till Turkiet bor i Nederländerna.

Publicerad: